Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Verenluovuttajien löytäminen on ollut haastavaa kesällä, Veripalvelu kertoo – Suomessa tarvitaan joka päivä 800 luovuttajaa

Kesän aikana on ollut ajoittain haastavaa löytää riittävästi verenluovuttajia, Punaisen Ristin Veripalvelu tiedottaa. Syyksi arvellaan muun muassa pitkään jatkuneita helteitä ja koronaepidemiaa.

Verenluovuttajia tarvitaan joka arkipäivä kaikista veriryhmistä, sillä verivalmisteet säilyvät vain rajallisen ajan, Veripalvelu muistuttaa.

– Toistaiseksi verenluovuttajia on riittänyt ja potilaat ovat saaneet tarvitsemansa verivalmisteet. Ei voi muuta kuin kiittää aktiivisia verenluovuttajia, jotka ovat auttaneet helteistä ja epidemiatilanteesta huolimatta. Nämä ihmiset ovat hengenpelastajia, Veripalvelun viestintä- ja henkilöstöjohtaja Willy Toiviainen sanoo tiedotteella.

Verivalmisteita tarvitsevat päivittäin esimerkiksi syöpä- ja leikkauspotilaat, synnyttävät äidit, keskoslapset ja onnettomuuksien uhrit.

Veripalvelu kutsuu aktiivisesti luovuttajia niin tekstiviesteillä kuin soittamalla. Joka arkipäivä Suomessa tarvitaan noin 800 verenluovutusta riittävän verivalmistemäärän saamiseksi. Monet verenluovuttajista ovat Veripalvelun mukaan erittäin aktiivisia, mutta myös uusia luovuttajia tarvitaan jatkuvasti.

Veripalvelulla on kiinteitä toimipisteitä suurimmissa kaupungeissa ja tämän lisäksi se järjestää venenluovutustilaisuuksia ympäris Suomen viikoittain.

Verenluovutukseen tulee aina varata aika. Vapaat ajat ja luovutuspaikat voi tarkistaa Veripalvelun sivuilta.