Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomi lähettää telttoja ja huopia Liettuaan saapuneille maahantulijoille

Suomi lähettää pelastustoimen materiaaliapua Liettuaan, kertoo sisäministeriö.

Liettuaan lähetetään Suomesta hallitelttoja ja huopia, koska Liettuaan on saapunut Valko-Venäjän kautta viime viikkoina ennätysmäärä maahantulijoita.

Sisäministeriön erityisasiantuntijan Jari Honkasen mukaan Suomi lähettää Liettuaan kolme hallitelttaa ja 2 000 huopaa. Hallitelttojen sivujen mitat ovat 10 ja 24 metriä.

Liettua on pyytänyt kansainvälistä apua EU:n pelastuspalvelumekanismilta, johon myös Suomi kuuluu.

Honkasella ei ole tarkkaa tietoa siitä, kuinka moni maa osallistuu Liettuan auttamiseen materiaalilähetyksillä.

– Tämä oli se, mihin me pystyimme vastaamaan. Todennäköisesti naapurimaat Puola ja Latvia ovat vastaamassa laajemminkin, kun ovat siinä lähellä.

Sisäministeriö on tehnyt yhteistyötä Huoltovarmuuskeskuksen ja Suomen Punaisen Ristin kanssa tarvikkeiden hankinnassa ja kuljetuksessa.

Honkasen mukaan tavarantoimittajien kilpailutus on vielä kesken, mutta viimeistään ensi viikon alussa selviää materiaaliavun lähettämisen ajankohta.

Suomesta apua myös rajavalvontaan

Suomen rajavartiolaitos lähetti viime viikolla kaksi partiota tukemaan Latvian ja Liettuan rajavalvontaa. Partiot lähetettiin sen jälkeen, kun Euroopan raja- ja merivartiovirasto Frontex oli heinäkuun alussa lähettänyt jäsenvaltioilleen pyynnön tukea näiden maiden rajavalvontaa.

Kaikkiaan Liettuaan on tulossa muista maista arviolta 60 rajavartijaa. Lisäksi maa on keskustellut Frontexin kanssa viraston mahdollisuudesta auttaa siirtolaisten haastatteluissa.

Liettuan ja Valko-Venäjän rajalla on otettu tänä vuonna kiinni kaikkiaan yli 1 900 laittomasti rajan ylittänyttä ihmistä, kertoo Baltian uutistoimisto BNS. Koko viime vuoden aikana vastaava luku oli 80.

----

Uutista korjattu kello 13.28. Pakolainen-sana muutettu maahantulijaksi otsikossa ja toisessa kappaleessa.