Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Metsäteollisuus: EU:n ilmastopaketista tuli jarruohjelma

EU:n ilmastopaketti ei edistä vihreää kasvua, vaan siitä tuli jarruohjelma, arvioi Metsäteollisuus. Etujärjestön mukaan paketti ei tunnista metsäteollisuuden tarjoamia ratkaisuja ilmastonmuutoksen hillitsemiseen.

Metsäteollisuus pitää kokonaisuutta monella tapaa ongelmallisena suomalaiselle teollisuudelle. Järjestö korostaa, että on tärkeätä varmistaa, että jatkotyössä yksityiskohtia täsmennetään Suomen kilpailukykyä turvaavalla tavalla ja huomioidaan metsäteollisuuden tuottamat ilmastohyödyt.

– Asetettu tavoite on tärkeä ja kaikille yhteinen. Metsäteollisuus kuitenkin näkee, että nyt julkaistu paketti ei mahdollista parasta lopputulosta ilmaston, saati teollisuuden kilpailukyvyn kannalta, sanoo Metsäteollisuuden toimitusjohtaja Timo Jaatinen tiedotteessa.

Järjestön mukaan ‍EU:n lakipaketti vaikuttaa laajasti metsäteollisuuteen, joka on energiaintensiivinen, luonnonvaroja kestävästi ja monipuolisesti jalostava, raaka-aineita ja tuotteita kuljettava sekä kansainvälisessä kilpailussa toimiva ala.

Metsäteollisuus muistuttaa, että paketti ei tunnista riittävällä tavalla metsäteollisuuden tarjoamia ratkaisuja ilmastonmuutoksen hillitsemiseen. Ala valmistaa innovatiivisia tuotteita uusiutuvista luonnonvaroista ja korvaa uusiutumattomista raaka-aineista valmistettuja tuotteita.

– Ilmastonmuutosta torjuttaessa kaikkein tärkeintä on vähentää fossiilisia päästöjä ja korvata enemmän päästöjä aiheuttavia tuotteita uusiutuvista raaka-aineista valmistetuilla, Jaatinen tähdentää.

Teollisuuden investointeja suunnitellaan vuosikymmeniksi

Erityisen ongelmallista paketin sisällössä on Metsäteollisuuden mielestä se, että juuri hyväksyttyjä EU-säädöksiä avataan uudestaan ennen kuin niitä on edes sovellettu.

– Kun teollisuuden investointeja suunnitellaan vuosikymmeniksi, ei säädöksiä tulisi muutella jatkuvasti, Jaatinen huomauttaa.

Hänen mukaansa nyt luotava epävarmuus ei kannusta ohjelman kulkua kohti alkuperäisiä tavoitteita.

– Päinvastoin – ohjelmasta on tulossa regulaatiopaketti, ja pahimmillaan jarruohjelma, Jaatinen kritisoi.

– Jatkovalmistelussa on varmistettava, että komission esittämä nielutavoite tai kompensaatiomekanismit eivät johda tilanteeseen, jossa muiden EU-maiden tai sektoreiden fossiiliset päästöt siunataan metsäisten maiden kustannuksella.

Jaatinen moittii myös sitä, että merenkulun kytkemisessä päästökauppaan ei oteta huomioon Suomelle tärkeää talvimerenkulkua.