Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Yritykset mukautuvat ajan henkeen osallistumalla Pride-viikkoon, Maahantulo Suomeen helpottui useiden maiden osalta, Kiinan kommunistinen puolue täyttää sata vuotta

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Yritykset mukautuvat ajan henkeen osallistumalla Pride-viikkoon

Kun yritykset osallistuvat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia puolustavaan Pride-tapahtumaan, kyse voi olla mukautumisesta ajan henkeen ja identiteettipolitiikan noususta.

Vaasan yliopiston laskentatoimen ja rahoituksen professori Sami Vähämaa ja kuluttajatutkimuksen dosentti Samuel Piha arvioivat, ettei Pride-viikkoon osallistumisella ole ainakaan negatiivista vaikutusta yrityksen menestykseen.

Tutkijoiden mukaan yritysten kannanotot vaikuttavat osaltaan yhteiskunnan keskusteluilmapiirin rakentumiseen.

Maahantulo Suomeen helpottui useiden maiden osalta

Tänään tulivat voimaan valtioneuvoston tiistaina päättämät muutokset Suomen maahantulon rajoituksiin. Sisärajavalvonta on poistunut Italian, Itävallan, Liechtensteinin, Saksan, Slovakian ja Tshekin osalta.

Ulkorajaliikenteessä maahantulon rajoitukset poistuivat Bulgariasta Suomeen saapuvasta liikenteestä sekä Albanian, Hongkongin, Japanin, Libanonin, Macaon, Pohjois-Makedonian ja Taiwanin asukkailta.

Sitä vastoin maahantulon rajoitukset palautetaan Monacosta saapuvaan liikenteeseen sekä Ruandan asukkaille Ruandasta Suomeen saapuvassa liikenteessä.

Pienetkin verkko-ostokset EU:n ulkopuolelta tullattava tästä päivästä lähtien

Verkkokaupoista ostoksia tekevän on varmistettava tästä päivästä lähtien tilatessaan tavaraa esimerkiksi Kiinasta, Yhdysvalloista tai Britanniasta, että arvonlisävero tulee maksetuksi ja lähetys tullataan.

Nykyinen 22 euron raja verottomille nettiostoksille poistui, kun EU:n yhteinen arvonlisäverouudistus tuli tänään voimaan.

Tullin mukaan uudistus tarkoittaa tasaveroisempaa kilpailutilannetta kotimaisille yrityksille.

Hiv-tartuntoja ehkäisevä lääkitys muuttuu Suomessa maksuttomaksi

Hiv-tartuntoja ehkäisevä prep-lääkitys on tästä päivästä alkaen maksutonta Suomessa, kertoo tukikeskus Hivpoint. Taustalla on uusi asiakasmaksulaki, joka astuu voimaan tänään.

Prep-lääkitys antaa oikein käytettynä lähes sataprosenttisen suojan hiv-tartuntaa vastaan. Lääke on ollut useissa Euroopan maissa maksutonta tai korvattua jo muutaman vuoden ajan.

Hivpointin mukaan Suomessa on arviolta noin 600 lääkkeen käyttäjää. Suurin osa heistä asuu Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella.

Ruotsissa poliisi kuoli ampumisessa saamiinsa vammoihin

Ruotsissa poliisi on kuollut sairaalassa saatuaan myöhään illalla vammoja ampumisessa Göteborgissa.

Poliisin tietojen mukaan kuolettavia vammoja saanut poliisi ja hänen kollegansa olivat keskustelleet ihmisten kanssa, kun heitä kohti ammuttiin. Poliisi oli saapunut alueelle paikallista aikaa puoli yhdentoista aikoihin illalla. Ihmiset olivat ilmoittaneet kuulleensa laukauksia alueella.

Paikalla oli vielä aamuyöllä suuri määrä poliisiyksiköitä. Paikallisen sanomalehden Göteborgs Postenin mukaan poliisi on ottanut useita ihmisiä kiinni kuullakseen heitä tapauksen tiimoilta.

Viranomaiset vahvistivat lehden mukaan poliisin kuoleman tiedotteessa alkuyöstä hieman ennen kolmea paikallista aikaa. (Lähde: TT)

Slovenia aloittaa kautensa EU:n puheenjohtajana

Slovenia aloittaa tänään puolivuotisen kautensa Euroopan unionin puheenjohtajamaana. Slovenia seuraa tehtävässä Portugalia.

Koronapandemian hoito ja talouden elpyminen ovat edelleen merkittävässä roolissa myös Slovenian puheenjohtajakaudella. Seuraavan puolen vuoden aikana EU:ssa keskusteltaneen paljon myös ilmastotoimista, sillä EU-komissiolta odotetaan heinäkuussa laajaa lakipakettia asiasta.

EU:n puheenjohtajamaa johtaa puhetta jäsenmaita edustavan neuvoston monissa kokouksissa. Nyt alkava puheenjohtajakausi on Slovenian toinen.

Yhdysvaltain entinen puolustusministeri ja Irakin sodan arkkitehti Donald Rumsfeld on kuollut 88-vuotiaana

Yhdysvaltain entinen puolustusministeri ja maan sotaan Irakissa ja Afganistanissa johtanut Donald Rumsfeld on kuollut. Asiasta ilmoitti perjantaina Rumsfeldin perhe. Hän oli kuollessaan 88-vuotias.

Rumsfeld luotsasi Yhdysvaltain asevoimia ison osan presidentti George W. Bushin kaudesta vuosituhannen alussa. Rumsfeld jätti tehtävänsä vuonna 2006.

Uutistoimisto AFP kuvailee Rumsfeldin olleen puolustusministerinä itsepäinen ja röyhkeä. Irakin sotaa vastustaneille hän symboloi Bushin terrorin vastaisen sodan aikaisia kohtuuttomuuksia.

Ex-presidentti Bush muisteli entistä puolustusministeriään kuvaillen häntä esimerkilliseksi virkamieheksi ja erittäin hyväksi mieheksi. (Lähde: AFP)

Kiinan kommunistinen puolue täyttää sata vuotta

Kiinan kommunistinen puolue täyttää tänään sata vuotta. Juhlapäivän kunniaksi ei poikkeuksellisesti järjestetä sotilasparaatia. Ohjelmaan on määrä sisältyä kuitenkin muun muassa presidentti Xi Jinpingin puhe.

Tänään tulee myös kuluneeksi 24 vuotta siitä, kun Britannia luovutti Hongkongin Kiinalle. Tuolloin luotiin yksi maa, kaksi järjestelmää -periaate, jonka oli tarkoitus taata Hongkongille emämaata laajemmat kansalaisvapaudet 50 vuodeksi.

Kiina on viime vuosina kiristänyt entisestään otettaan Hongkongista ja pyrkinyt rajoittamaan kaupungin erityisvapauksia. (Lähde: AFP)

Washington Post: Trumpin konsernia ja sen talousjohtajaa vastaan on nostettu syytteet New Yorkissa

New Yorkissa on nostettu rikossyytteet maan entisen presidentin Donald Trumpin konsernia ja sen talousjohtajaa vastaan. Asiasta kertoo yhdysvaltalaislehti Washington Post, joka pohjaa tietonsa syytteet tunteviin lähteisiin.

Trump Organizationia ja sen talousjohtajaa Allen Weisselbergiä vastaan nostetut syytteet on määrä julkistaa vasta torstaina iltapäivästä. Tapausta tuntevat ihmiset ovat kertoneet syytteiden liittyvän väitteisiin, joiden mukaan konsernin johdon etuuksista ei olisi maksettu veroja.

Syytteet ovat ensimmäiset Trumpin liiketoimia selvittäneistä newyorkilaistutkinnoista kummunneet syytteet. Asiaa tuntevien lähteiden mukaan Trumpin ei odoteta saavan itse syytettä tällä viikolla.

Seksikulttiin osallistunut Smallville-näyttelijä Allison Mack sai kolmen vuoden vankeustuomion

Yhdysvalloissa muun muassa Smallville-televisiosarjasta tunnettu näyttelijä Allison Mack on saanut kolmen vuoden vankeustuomion osallisuudestaan huomiota herättäneeseen seksikulttiin.

Mackin kerrotaan osallistuneen seksiorjien värväämiseen Keith Ranieren huomiota herättäneeseen Nxivm-kulttiin. Mack kertoi New Yorkissa järjestetyssä kuulemisessa häpeävänsä omaa toimintaansa.

Näyttelijä tunnusti vuonna 2019 syyllistyneensä rahankiristykseen. Syyttäjät olivat ehdottaneet, että Mackille annettaisiin kevyempi rangaistus, koska hän oli auttanut tutkinnassa.

Mack oli muun muassa toimittanut syyttäjille nauhoitteen, joka oli osoittautunut ratkaisevaksi Ranieren tuomitsemisen kannalta. (Lähde: AFP)