Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuluttajien luottamus talouteen vahvinta yli kolmeen vuoteen – myös yritykset näkevät tulevaisuuden valoisana

Kuluttajien luottamus talouteen on vahvinta yli kolmeen vuoteen, kertoo Tilastokeskus. Arviot oman talouden nykytilasta ja odotukset Suomen talouden kehityksestä ovat parantuneet selvästi kesäkuussa.

Myös arviot yleisen työttömyystilanteen kehityksestä ovat muuttuneet yhä valoisammaksi.

Sen sijaan odotus omasta taloudesta vuoden kuluttua heikkeni kesäkuussa hieman toukokuuhun verrattuna.

Danske Bankin ekonomistin Jukka Appelqvistin mukaan kotitalouksien optimismi on perusteltua. Kova luotto tulevaan vastaa hänen mukaansa myös suhdanne-ennustajien yleistä käsitystä, jonka mukaan taloudessa on meneillään vahva elpymisvaihde.

– Tällä hetkellä on vaikea nähdä, mikä olisi sellainen tekijä, joka tyrehdyttäisi talouden kasvun lähikuukausina kun rajoituksia avataan, kotitaloudet kuluttavat kuin viimeistä päivää ja samaan aikaan maailmantalouden vilkastuminen pitää huolta vientikysynnästä, Appelqvist kirjoittaa.

Hän huomauttaa, että koronaviruksen deltamuunnos on kuitenkin ilmeinen riski, mutta se tuskin pystyy kääntämään kehitystä, kun rokotussuoja laajenee väestössä vauhdilla.

– Yleistunnelma on vahva, ja talouden osalta edessä on lämmin kesä, joka nojaa erityisesti kotimaiseen kulutukseen.

Erittäin moni harkitsee auton ostoa

Luottamusindikaattori mittaa sitä, miten kuluttajat arvioivat taloustilanteen kehittyvän seuraavien kahdentoista kuukauden aikana.

Luottamusindikaattorin pisteluku oli kesäkuussa 4,6, kun se toukokuussa oli 2,7. Vuosi sitten luottamusindikaattori oli –3,9 pistettä. Indikaattorin pitkän ajan keskiarvo on –1,8 pistettä.

Oman rahatilanteensa kuluttajat arvioivat edelleen erinomaiseksi. Ajankohtaa pidettiin erittäin suotuisana säästämiselle ja kohtuullisena myös lainanotolle ja kestotavaroiden ostamiselle.

Asunnon ostosuunnitelmia oli kuluttajilla viime kuukausien tapaan huomattavan paljon. Lisäksi erittäin moni harkitsi kesäkuussa auton ostoa seuraavan vuoden aikana.

Palvelualojen luottamus noussut vahvasti

Yritysten luottamus jatkaa nousuaan kaikilla päätoimialoilla, kertoo Elinkeinoelämän keskusliitto. Koronarajoitusten purku on auttanut palvelualojen ja etenkin matkailu- ja ravintola-alan tilannetta. Luottamus on kohentunut myös teollisuudessa, rakentamisessa ja vähittäiskaupassa.

Teollisuudessa ja vähittäiskaupassa luottamus on selvästi vahvempaa kuin pitkäaikainen keskiarvo. Palveluissa luottamus on hieman yli pitkän aikavälin keskiarvon. Sen sijaan rakentamisessa ollaan edelleen keskiarvon alapuolella.

– Teollisuudessa jo ennestään korkea luottamus nousi entisestään, ja keskimääräinen taso on jäänyt kauas taakse, Appelqvist kirjoittaa.

Hänen mukaansa viime aikoina talousuutiset ovat olleet tasaisen myönteisiä. Työllisyys nousee nopeasti, teollisuudessa saadaan uusia tilauksia, eikä pelättyä konkurssiaaltoa ole koettu.