Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toukokuussa työllisiä lähes 140 000 enemmän kuin vuosi sitten – "Työvoima ja työllisyys kasvoivat nopeammin kuin kertaakaan ainakaan vuoden 1989 jälkeen"

Työllisiä oli toukokuussa 138 000 enemmän kuin vuosi sitten, ilmenee Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksesta. Työttömiä oli myös 25 000 vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Työllisyysasteen trendiluku oli toukokuussa 71,6 prosenttia ja työttömyysasteen trendiluku 7,6 prosenttia. Huhtikuuhun verrattuna työttömyyden trendiluku on pysynyt toukokuussa muuttumattomana, mutta työllisyysasteen trendi on kohentunut 0,3 prosenttiyksiköllä.

Yhteensä työllisiä oli toukokuussa noin 2,58 miljoonaa. Työttömänä oli 275 000 ihmistä.

Nuorten 15–24-vuotiaiden työttömyys väheni toukokuussa myös selvästi. Työttömyysaste oli noin 28 prosenttia eli yli 11 prosenttiyksikköä pienempi kuin vuotta aiemmin. Kausi- ja satunnaisvaihteluista puhdistettu nuorten työttömyyden trendiluku oli 17,9 prosenttia.

Danske Bankin pääekonomistin Pasi Kuoppamäen mukaan kevät on työmarkkinoilla ollut odotettua pirteämpi.

– Työvoima kasvoi noin 113 000 henkilöllä, vaikka samaan aikaan työikäinen väestö supistui 12 000 henkilöllä, joten osallistumisaste on kääntynyt selvään nousuun. Työvoima ja työllisyys kasvoivat toukokuussa suhteessa vuodentakaiseen nopeammin kuin kertaakaan ainakaan vuoden 1989 jälkeen.

Kuoppamäki odottaa, että positiiviset työvoimauutiset heijastuvat kotitalouksien ostovoimaan, millä puolestaan saadaan talouden pyörät entistä nopeammin pyörimään.

"Koronan jälkeinen kasvu on alkanut"

Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) tietojen mukaan työttömien työnhakijoiden määrä oli 132 000 pienempi kuin edellisen vuoden toukokuussa. Työttömyys laski kaikkien ely-keskusten alueella, merkittävimmin Etelä-Pohjanmaalla.

TEMin mukaan toukokuun lopussa kokoaikaisesti lomautettuja oli 41 000, mikä oli 117 000 vähemmän kuin vuosi sitten.

Myös Keskuskauppakamarin pääekonomisti Mauri Kotamäki katsoo, että paluu kohti normaalia on lukujen valossa käynnistynyt.

– Monet indikaattorit viittaavat siihen, että koronan jälkeinen kasvu on alkanut. Näin on myös työmarkkinoilla, kun vuodentakaiseen verrattuna työllisyys kasvoi ja työttömyys väheni toukokuussa, Kotamäki sanoo tiedotteessa.

Kotamäen mukaan koronakriisistä ei kuitenkaan vielä ole kokonaan päästy eroon. Esimerkiksi lomautettujen määrä oli toukokuussa Kotamäen mukaan noin viisinkertainen normaaliaikaan nähden.