Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuntaliitto: Kuntavaaleissa valittiin ennätysmäärä naisvaltuutettuja – myös kansanedustajia valtuustoissa ennätysmäärä

Viime sunnuntain kuntavaaleissa valittiin ennätysmäärä naispuolisia valtuutettuja, käy ilmi Kuntaliiton kuntavaalianalyysistä. Naisten osuus valituista valtuutetuista oli 40,1 prosenttia. Kaikkiaan vaaleissa valittiin 8 859 naispuolista valtuutettua.

– Naisten osuus on historiallisen korkea. Tämä on ensimmäinen kerta, kun valittujen naisten osuus ylittää 40 prosentin rajapyykin, Kuntaliiton tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblom sanoo tiedotteessa.

Vuoden 2017 kuntavaaleissa naisten osuus nousi 39,0 prosenttiin.

Sunnuntain vaaleissa 29 kuntaan valittiin naisenemmistöinen valtuusto. Neljä vuotta sitten vastaava luku oli 26. Naisvaltaisin valtuusto on Espoossa, missä 63 prosenttia valtuutetuista on naisia.

Kaikki ehdolla olleet ministerit pääsivät valtuustoihin

Myös kansanedustajia valittiin tänä vuonna valtuustoihin ennätysmäärä. Kahdestasadasta kansanedustajasta 175 valittiin valtuustoihin. Kasvu on merkittävä, sillä viime kaudella kansanedustajia istui valtuustoissa 159.

Kansanedustajista 176 eli 88 prosenttia oli ehdokkaana kuntavaaleissa.

– Kansanedustajien määrä valtuustoissa on noussut vuoden 1996 vaaleista alkaen, jolloin heitä valittiin 116. Helsingin tulevassa valtuustossa jopa joka neljäs valtuutettu on kansanedustaja, Pekola-Sjöblom sanoo.

Kaikki ehdolla olleet 18 ministeriä tulivat valituiksi valtuustoihin. Valittujen europarlamentaarikkojen määrä kasvoi viime vaalien neljästä viiteen.

Ikääntyminen näkyy valtuustoissa

Väestön ikääntyminen heijastuu kuntien valtuustoihin. Nyt valitut valtuutetut ovat keskimäärin 50-vuotiaita. Nuorten 18–29-vuotiaiden osuus väheni entisestään ja on nyt 5,6 prosenttia.

Yli 64-vuotiaita valittiin kaikkiaan 17,7 prosenttia ja heidän osuutensa kasvoi edellisistä kuntavaaleista 2,2 prosenttiyksiköllä. Vanhin valtuutettu on 88-vuotias.

– Valtuutettujen keski-ikä on noussut hieman vuoden 2017 kuntavaaleista. Ikäihmisten osuuden kasvu on puolestaan luonnollista seurausta äänioikeutettujen ikäihmisten määrän kasvusta. Nuoria kaivattaisiin valtuustoihin edelleen enemmän, Kuntaliiton erityisasiantuntija Sirkka-Liisa Piipponen sanoo.

Nuorimmat valtuustot ovat Merijärvellä ja Pyhännässä, joissa keski-ikä on 42 vuotta. Vanhimmat valtuustot löytyvät Luhangasta, Pertunmaalta ja Viitasaarelta, missä valtuustojen keski-ikä on 59.

Keskusta menetti enemmistöasemiaan

Keskusta sai sunnuntain vaaleissa yksinkertaisen enemmistön 50 kuntaan ja RKP 12 kuntaan. Lisäksi kristillisdemokraatit sai viime vaalien tapaan enemmistön valtuustopaikoista yhteen kuntaan.

Keskustalla yksinkertaisen enemmistön kuntien määrä putosi merkittävästi viime vaalien 80 kunnasta. RKP menetti yhdessä kunnassa enemmistön valtuustopaikoista.

Puolueista vahvin kuntakattavuus on perussuomalaisilla ja keskustalla, sillä molemmat saivat vähintään yhden edustajan yli 90 prosenttiin kunnista. SDP:n ja kokoomuksen valtuutettuja tuli valituksi lähes 90 prosenttiin kunnista.

Utsjoella äänestettiin innokkaimmin

Vaalien äänestysprosentti jäi historiallisen alhaiseksi ollen 55,1. Laskua viime vaaleista tuli 3,8 prosenttiyksikköä. Koronaturvallisuuden varmistamiseksi ennakkoäänestysaika pidennettiin kahteen viikkoon, mikä nostikin ennakkoäänestäneiden osuuden ennätyksellisesti 33 prosenttiin äänioikeutetuista.

Yhteensä 10 kunnassa äänestysaktiivisuus nousi yli 70 prosenttiin. Aktiivisimmin äänestettiin Utsjoella, missä 81,6 prosenttia äänioikeutetuista kävi äänestämässä.

________________

Juttua korjattu klo 16.05: Kaikki ministerit eivät olleet ehdolla, joten ensimmäiseen väliotsikkoon lisätty sanat "ehdolla olleet".