Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puolustusvoimien yhteistuvissa majoittuneista enemmistöllä hyviä kokemuksia kokeilusta

Mies- ja naisvarusmiesten yhteistuvissa majoittuneista enemmistö on ollut tyytyväisiä kokeiluun, ilmenee Maanpuolustuskorkeakoulun toteuttaman seurantatutkimuksen tutkimusraportista.

Maanantaina julkaistu raportti perustuu kyselyyn, joka tehtiin Kainuun ja Karjalan prikaateissa viime syksynä. Kyselyn mukaan 76 prosenttia yhteistuvassa majoittuneista miehistä ja 92 prosenttia naisista vastasi kokemuksen olleen melko tai erittäin myönteinen.

Lisäksi valtaosa eli 92 prosenttia yhteismajoitukseen osallistuneista varusmiehistä ilmoitti viihtyvänsä melko tai erittäin hyvin kyselyn aikaisessa tuvassaan. Kokeilun ulkopuolisilla varusmiehillä vastaava osuus oli 89 prosenttia.

– Yhteismajoituksesta maalattiin piruja seinälle julkisessa keskustelussa ennen kokeilua, mutta todellisuus on ollut ihan muuta. Myös asevelvollisten keskuudessa pelot ja ennakkoluulot ovat karisseet kokeilun myötä kokemusten ja tiedon lisääntyessä, kommentoi toinen raportin kirjoittajista, sotilassosiologian professori Teemu Tallberg tiedotteessa.

Yhteistupien suosio kasvanut aiemmasta kyselystä

Varusmiehiltä kysyttiin myös, miten he suhtautuisivat miesten ja naisten yhteistupiin kaikkia varusmiehiä tulevaisuudessa koskevana käytäntönä. Kokeiluun osallistuneista mies- ja naisvarusmiehistä 71 prosenttia suhtautui ajatukseen myönteisesti.

Kaikista kyselyyn vastanneista naiset suhtautuivat myönteisemmin siihen, että yhteistuvista tulisi vakiokäytäntö varusmiespalveluksessa. Kaikkien miesten ja naisten majoittamiseen yhteistupiin suhtautui melko tai erittäin myönteisesti 80 prosenttia naisista, mutta vain 59 prosenttia miehistä.

Varusmiesten suhtautuminen yhteismajoitukseen on muuttunut selvästi aiempaa myönteisemmäksi, kun kyselyn tuloksia verrataan aiempaan, neljä vuotta sitten julkaistuun kyselyyn.

Kokeilu mies- ja naisvarusmiesten yhteismajoituksesta alkoi toukokuussa 2020 Reserviupseerikoulussa ja heinäkuussa 2020 Karjalan ja Kainuun prikaateissa. Tänä vuonna kokeilu laajeni myös Ilmasotakouluun ja Rannikkoprikaatiin.

Kysely Kainuun ja Karjalan prikaatien varusmiehille toteutettiin sähköisesti syys-lokakuussa 2020. Kyselyyn vastasi runsaat 1 600 varusmiestä, joista 213 asui kyselyhetkellä yhteistuvassa.

Tutkimusraportin ovat laatineet Tallberg ja tutkimusavustaja Roosa Rahikka. Raportista uutisoivat aiemmin Uutissuomalainen ja Verkkouutiset .