Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Boris Johnson avioitui salassa, työllistyneelle oleskelulupa helpommin, suomalaiset ahkeria nimen vaihtajia

Britannian pääministeri Boris Johnson on avioitunut vaivihkaa partnerinsa Carrie Symondsin kanssa, kertovat brittilehdet Sun ja Mail on Sunday.

56-vuotiaan Johnsonin ja 33-vuotiaan Symondsin kerrotaan avioituneen lauantaina pienimuotoisessa seremoniassa noin 30 kutsuvieraan todistamana.

Seremoniaa oli Sunin mukaan valmisteltu niin salassa, etteivät edes pääministerin keskeiset avustajat tienneet asiasta.

Yleisradioyhtiö BBC:n mukaan pääministerin esikunnasta ei kommentoitu avioitumisasiaa.

Johnson on ensimmäinen Britannian pääministeri, joka on astunut alttarille pääministerikautensa aikana sitten vuoden 1822. Avioliitto on Johnsonin kolmas.

Kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut, mutta työpaikan löytänyt voisi jatkossa saada helpommin oleskeluluvan työn perusteella

Sisäministeriö selvittää, miten kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat, jotka ovat työllistyneet, voisivat jatkossa saada joustavammin oleskeluluvan työn perusteella.

Oleskeluluvan myöntäminen työn perusteella edellyttää, että hakijalla on voimassaoleva passi. Sellaista ei kaikilla turvapaikanhakijoilla ole.

Sisäministeriön selvitys koskeekin sitä, miten Suomi voisi myöntää tässä tapauksessa hakijalle oleskeluluvan ja muukalaispassin rajoitetuksi ajaksi, kunhan muut oleskeluluvan edellytykset täyttyvät, sanoo STT:lle sisäministeriön maahanmuutto-osaston ylijohtaja Minna Hulkkonen.

Yhä useampi suomalainen haluaa vaihtaa etu- tai sukunimensä

Nimenmuutoshakemuksia on tehty Suomessa viime vuosina hieman aiempaa enemmän, Digi- ja väestötietovirastosta kerrotaan. Taustalla vaikuttaa toissa vuoden alussa voimaan tullut etu- ja sukunimilaki, joka huomioi entistä nimilakia paremmin esimerkiksi kansainvälisyyteen ja sukupuoli-identiteettiin liittyvät nimenmuutostilanteet.

Pidemmällä aikavälillä nimenmuutoshakemusten lisääntymiseen on voinut vaikuttaa myös se, että suhtautuminen nimeen vaikuttaa muuttuneen. Omaa nimeä ei välttämättä pidetä yhtä pysyvänä asiana kuin aiemmin.

Digi- ja väestötietoviraston mukaan etu- ja sukunimimuutoshakemuksia tehtiin viime vuonna lähes 15 000. Tämä luku ei sisällä avioliiton yhteydessä vaihdettuja sukunimiä.

Biden kuvailee Texasin äänestysrajoituksia hyökkäykseksi demokratiaa vastaan - republikaanit tehtailevat vaalilakiuudistuksia ympäri maata

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kuvailee Texasin osavaltion uutta vaalilakia hyökkäykseksi demokratiaa vastaan. Hän sanoi osavaltion liittyvän Georgian ja Floridan joukkoon sen pyrkiessä rajoittamaan äänestystapoja.

Laki muun muassa rajoittaisi postitse äänestämistä ja lyhentäisi äänestämisaikaa vaalipäivänä.

Presidentti kommentoi asiaa sen jälkeen, kun lain viimeinen luonnos oli lähtenyt kierrokselle Texasin paikallisissa päätäntäelimissä.

Republikaanit ovat tehtailleet useissa osavaltioissa vaalilakiuudistuksia, joita heidän mukaansa tarvitaan väitetyn vaalivilpin estämiseksi. Lakeja vastustavat ovat kuitenkin katsoneet niiden vaikeuttavan muun muassa mustien ja latinoiden äänestämistä. (Lähde: AFP)

Kolumbiassa asevoimien joukot kiristävät otettaan Calin kaupungista - viime päivien mielenosoituksissa kuollut yli 10 ihmistä

Kolumbiassa asevoimien joukot ovat kiristäneet otettaan maan kolmanneksi suurimmasta kaupungista Calista, jossa on kuollut viime päivien mielenosoituksissa ainakin 13 ihmistä.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch on kuvaillut tilannetta Calissa erittäin vakavaksi. Kaupungin kadut ovat olleet pitkälti tyhjiä sen jälkeen, kun poliisi ja aseistautuneet siviilit ottivat yhteen myöhään perjantai-iltana.

Kolumbiassa on järjestetty presidentti Ivan Duquen hallinnon vastaisia mielenosoituksia jo kuukauden ajan. Yhteensä mielenosoitusten aikana on kuollut viranomaisten mukaan noin 60 ihmistä, kun mukaan lasketaan Calin tuoreet kuolonuhrit. Puolustusministeriön mukaan yli 2 300 ihmistä on haavoittunut. (Lähde: AFP)

Lemmenlaivan kapteeni Stubingia näytellyt Gavin MacLeod on kuollut 90-vuotiaana

Suomalaisille muun muassa Lemmenlaivan kapteeni Stubingina tutuksi tullut yhdysvaltalaisnäyttelijä Gavin MacLeod on kuollut 90-vuotiaana. Asiasta kertoo yhdysvaltalainen viihdelehti Variety, jolle MacLeodin kuolemasta kertoi näyttelijän sukulainen Mark See.

MacLeodin kerrotaan kuolleen varhain lauantaiaamuna. Syytä näyttelijän kuolemalle ei kerrottu, mutta hänen terveydentilansa tiedettiin heikenneen viime kuukausien aikana.

MacLeod oli vuosina 1977–1986 esitetyn Lemmenlaiva-sarjan lisäksi mukana muun muassa 1970-luvulla esitetyssä The Mary Tyler Moore Show -komediasarjassa. Hän esiintyi jokaisessa sarjan 168 jaksosta.

Havertzin avausjakson täysosuma kantoi Chelsean Mestarien liigan voittoon

Lontoolaisseura Chelsea on voittanut jalkapallon miesten Mestarien liigan loppuottelussa Manchester Cityn maalein 1–0. Kai Havertz teki voittomaaliksi jääneen osuman avausjakson lopussa. Saksalainen oli pelipäällä, kun hän ruokki avausjaksolla maanmiestään Timo Werneriä, ja toisella jaksolla Christian Pulisic nautti Havertzin tarjoilusta.

Chelsealle Mestarien liigan voitto on sen seurahistorian toinen. Edellisen Chelsea saavutti 2012, kun se kukisti loppuottelussa Bayern Münchenin.