Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Liki 400 000 ihmistä paennut Kongon demokraattisessa tasavallassa tulivuorenpurkauksen pelossa

Keskiafrikkalaisessa Kongon demokraattisessa tasavallassa Goman kaupunki oli perjantaina aavemaisen autio. Maan itäosassa sijaitsevan Goman asukkaista lähes 400 000 oli paennut sen jälkeen, kun olivat kuulleet varoituksia läheisen tulivuoren mahdollisesta uudesta purkauksesta.

Gomassa on noin 600 000 asukasta, arvioi YK:n humanitaarisen avun koordinointiyksikkö OCHA. Laajemman Goman alueen väkiluku on noin kaksi miljoonaa ihmistä.

Viranomaiset olivat valmistautuneet suureen humanitaariseen hankkeeseen Saken kaupungissa, joka on noin 25 kilometrin päässä Gomasta. Saken alueelle on kerääntynyt kymmeniätuhansia ihmisiä.

Ihmisiä on paennut myös Ruandan rajalle maan koillisosassa, ja jotkut ovat matkanneet veneillä Kivujärven yli. Goma sijaitsee Kivun rannalla.

Afrikan aktiivisin tulivuori Nyiragongo alkoi purkautua myöhään lauantaina. Kolmisenkymmentä ihmistä kuoli ja noin 20 000 ihmisen kodit tuhoutuivat ennen kuin purkaus loppui.

Goman kaupunki sijaitsee reilun kymmenen kilometrin päässä lähes 3 500 metriä korkeasta Nyiragongo-tulivuoresta.