Metsien suojelu, asutuksen keskittyminen ja kuntien ilmastotavoitteet puhuttivat puoluejohtajien ympäristötentissä

Kunnista kaksi kolmannesta on asettanut ilmastotavoitteet, loppuja ei haluta patistaa ylhäältä päin.

SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin ja perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho osallistuivat kuntavaalien päättäjien luonto- ja ilmastotenttiin Tiedekulmassa Helsingissä 24. toukokuuta 2021. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Lassi Lapintie / STT

Maanantaina järjestetyssä puoluejohtajien ympäristö- ja ilmastoteemaisessa kuntavaalitentissä puheena olivat muun muassa metsien suojelu ja kuntien ilmastotavoitteet. Tilaisuudessa pääministeripuolue SDP:n, hallituspuolue keskustan ja opposition perussuomalaisten johtajat vastasivat ympäristötutkijoiden esittämiin kysymyksiin.

Yksi esiin nousseista aiheista oli metsien suojelu. Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho varoitti, että metsien liika suojelu vie teollisuuden maihin, joissa ympäristönsuojelusta välitetään vähemmän.

– Metsäteollisuuden tuotteille on jatkuvasti kysyntää. Jos täällä pannaan tehtaat kiinni, tuotanto siirtyy kivihiilisähköillä pyöriviin tehtaisiin Indonesiassa, Halla-aho sanoi.

Keskustan puheenjohtaja, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko sanoi, että Suomi on jo saanut paljon aikaan metsien suojelun saralla.

– Ei pidä antaa kuvaa, etteikö Suomessa olisi suojeltuja metsiä. Meillä on paljon suojeltu, Saarikko sanoi.

Suomessa tiukasti suojeltua metsämaata, jolla ei harjoiteta lainkaan metsätaloutta, oli vuoden 2019 alussa 1,21 miljoonaa hehtaaria eli kuusi prosenttia metsämaan kokonaispinta-alasta, kertoo Luonnonvarakeskus. Suurin osa suojelualueista sijaitsee Pohjois-Suomessa.

Marin: En tunnista, että Suomessa haluttaisiin keskittää ihmiset kaupunkeihin

Tentissä puhuttaneita aiheita oli myös puolueiden suhtautuminen asutuksen keskittymiseen kaupunkeihin.

– On puhtaasti poliittinen ja ideologinen valinta, halutaanko koko Suomi pitää asuttuna. On olemassa ihmisiä, joiden mielestä ympäristösyistä olisi keskitettävä Suomen väestö, Halla-aho sanoi.

SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marinin mukaan tällaista ajavia ei kuitenkaan Suomen politiikassa ole.

– Monesti kuulee toteamuksen, että on puolueita ja tahoja, jotka haluavat keskittää ihmiset kaupunkeihin, mutta itse en tätä tunnista.

Marinin mukaan ihmisillä on oikeus valita kotipaikkansa ja väestön väheneminen joissain kunnissa on siitä seurausta.

– On kuitenkin valinta, kiihdytetäänkö tätä kehitystä. Koulutuksesta, palvelusta ja työstähän se lähtee, keskustan Saarikko sanoi.

Kunnista enemmistö asettanut ilmastotavoitteet

Sitra-rahaston raportin mukaan kaksi kolmasosaa Suomen kunnista on asettanut ilmastotavoitteet. Puoluejohtajat suhtautuivat kielteisesti siihen, että loppuja patistettaisiin tekemään sama.

– En tyrmää ajatusta, mutta voi kysyä, onko lasi puoliksi tyhjä vai täynnä. Mielestäni se, että kaksi kolmannesta on lähtenyt tähän, on jo paljon, sanoi Saarikko.

– Kunnallisessa demokratiassa ymmärretään kuntien itsehallinto, valtio ei ohjaa kuntia kuin lainsäädännön kautta. Mutta kyllä nämä asiat ovat tärkeitä asukkaille, ja asukkaat haluavat varmasti näitä edistää, Marin sanoi.

Halla-ahon mielestä ei voi odottaa, että eri tilanteissa olevat kunnat pyrkisivät samanlaisiin ympäristötavoitteisiin.

– Kunnat ovat keskenään erilaisia, on eri asia toteuttaa ympäristötavoitteita suuren kaupungin kehyskunnassa kuin niin sanotulla syrjäseudulla. Yhteiset säännöt eivät ole tasa-arvoisia kaikille, Halla-aho sanoi.

Siirry vaalien tulospalveluun

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka