Marin liputti progressiivisen kuntaveron puolesta Ylen kuntavaalitentissä

Pääministeri Sanna Marin (SDP). LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Nina Törnudd / STT

SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin katsoo, että kuntien veropohjaa tulisi vahvistaa ja kehittää reilummaksi. Marin sanoi Yleisradion kuntavaalitentissä, että olisi myös oikeudenmukaista, jos kunnille ohjattaisiin jokin osuus pääomatuloveroista.

– Mielestäni se olisi oikeudenmukaista.

Lisäksi Marinin mukaan olisi syytä pohtia, olisiko kuntaverotuksen syytä olla progressiivista, samoin kuin valtion tuloverotus on.

– Tällä hetkellä se on vain osittain progressiivista näiden kunnallisten perusvähennysten kautta. (Se on) vain pienituloisille progressiivinen, mutta suurituloiset eivät ota isompaa vastuuta niiden kuntien palveluiden rahoittamisesta.

– Sillä tavalla verotettaisiin, että jokainen maksaisi veroja maksukykynsä mukaan, Marin kiteytti.

Marinin mielestä kyse ei ole verotuksen kiristämisestä.

– Kun verotusta muutetaan progressiivisemmaksi, niin eihän sitä tarvitse kiristää. Se tarkoittaa sitä, että he, kenellä on vähemmän, maksavat vähemmän suhteessa omiin tuloihinsa ja ne kenellä on enemmän, niin maksavat vähän korkeampaa veroa suhteessa tuloihinsa. Kyse ei ole siitä, että verotusta kokonaisuudessa kiristetään.

SDP:lle on Marinin mukaan tärkeä laajentaa veropohjaa ja tilkitä verotuksessa olevia aukkoja.

– Esimerkiksi lähdevero muun muassa ulkomaisille sijoittajille olisi sellainen veropohjaa tiivistävä teko joka ei tavallisen suomalaisen palkansaajan kukkaroa rasittaisi yhtään.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka