Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvalloissa Trumpia vastustanut edustajainhuoneen republikaanijohtaja syrjäytettiin paikaltaan

Yhdysvalloissa kongressin alahuoneen eli edustajainhuoneen republikaanit ovat äänestyksessä syrjäyttäneet johtajiinsa kuuluneen Liz Cheneyn paikaltaan. Cheney on ollut yksi puolueensa näkyvimmistä entisen presidentti Donald Trumpin vastustajista.

Cheney on herättänyt vihaa Trumpin kannattajissa kiistämällä ex-presidentin väitteet, että vuoden 2020 presidentinvaalit olisi varastettu tältä vaalivilpillä. Mitään todisteita vilpistä ei ole esitetty.

Cheney oli myös yksi edustajainhuoneen harvoista republikaaneista, joka vuoden alussa äänesti silloisen presidentti Trumpin virkasyytteen puolesta. Syynä oli loppiaisen kongressirakennuksen mellakka, johon Cheney katsoi Trumpin kannattajiaan yllyttäneen.

Cheney haluaa estää Trumpin paluun presidentiksi

Erottamisäänestyksensä jälkeen Cheney kertoi tekevänsä kaikkensa sen puolesta, ettei Trump enää koskaan pääse "lähellekään" presidentin virkaa.

– Meidän on edettävä totuuspohjaisesti. Emme voi sekä hyväksyä suurta valetta (vaalivilpistä) että puolustaa perustuslakia, Cheney kertoi toimittajille.

Muiden republikaanien mukaan erottamisessa oli kyse puolueen yhtenäisyyden varjelemisesta, ja Cheneyn Trumpiin kohdistama kova kritiikki oli hajottamassa puoluetta tappioon johtaneiden vaalien jäljiltä.

Entinen presidentti Trump kutsui Cheneytä äänestyksen jälkeen julkaistussa lausunnossa "katkeraksi, kamalaksi ihmiseksi."

Wyomingin osavaltiota kongressissa edustava Cheney on maan entisen varapresidentin Dick Cheneyn tytär ja kovan linjan konservatiivipoliitikko.

Cheneyn todennäköisenä seuraajana pidetään keskilinjan konservatiivista trumpilaiseksi kääntynyttä Elise Stefanikia. Jotkut ovat kuitenkin epäilleet, onko Stefanik tarpeeksi konservatiivinen johtoon.