Tiistaina sää lämpenee laajalti koko maassa – Uudellamaalla mitattiin jo maanantaina kuluvan vuoden lämpöennätys

Yli 15:tä astetta voi torstaina odottaa Keski-Lappia myöten. -KOIVISTO ANTTI AIMO-KOIVISTO / LEHTIKUVA

Saara-Miira Kokkonen / STT

Suomi siirtyy tällä viikolla kesäiseen lämpöön ja aurinkoon. Näillä näkymin viikon lämpimin päivä on luvassa torstaina, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Heikki Sinisalo.

Etelä-Suomessa usealla sääasemalla lämpötila nousi jo maanantai-iltana yli 18 asteeseen. Uudellamaalla rikottiin myös kahteen otteeseen kuluvan vuoden lämpöennätys, kun Lohjalla elohopea nousi alkuillasta 19,8 asteeseen ja myöhemmin Helsingissä 20,6 asteeseen.

Tiistaina lämpenee lisää, ja 20 astetta voi mennä rikki monin paikoin maan etelä- ja keskiosissa. Korkeimmillaan asteet voivat nousta 22:een Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla, Sinisalo kertoo.

Jo keskiviikkona on mahdollista, että lämpötilat nousevat 25 asteeseen. Todennäköisintä hellerajan rikkoutuminen on Sinisalon mukaan Pohjois-Pohjanmaalla.

Etelään helle ei yllä

Torstaina 20 asteen lämpötilat voivat nousta Etelä-Lappiin asti. Yli 15:tä astetta voi odottaa Keski-Lappia myöten, Sinisalo ennustaa.

Torstaina helleraja voi rikkoutua usein paikoin Keski-Suomessa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Maan eteläosaan helteet eivät kuitenkaan yllä.

– Tuuli pysyy kohtalaisena alkuviikon, niin se pitää etelässä vähän viileämpänä ilmaa. Ei tässä isoista eroista puhuta kuitenkaan, Sinisalo sanoo.

Sen sijaan pohjoisimmassa Lapissa on selvästi viileämpää ja epävakaista. Esimerkiksi tiistaina korkeimmat lämpötilat voivat olla 5–10 asteen välillä ja aivan Pohjois-Lapissa hädin tuskin nollan yläpuolella, Sinisalo kertoo.

Toukokuun puolivälin helteet ovat Sinisalon mukaan tavanomaisia eivätkä tilastollisesti poikkeavia.

Perjantaina sää kääntyy taas hieman viileämpään ja epävakaisempaan suuntaan.

– Kosteus alkaa lisääntyä niin paljon torstain jälkeen, että voi olla ukkosia tulossa ainakin maan keskivaiheille. Pikkuisen viileämmäksi jäädään, mutta puhutaan kuitenkin yli 15 asteen lämpötiloista lähestulkoon koko maassa, Sinisalo ennustaa.

Kommentoi

Mainos: Itä-Savo

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Palvelut

Ruokapaikka