Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

VTT: Lääketeollisuus voi kasvaa Suomessa merkittävästi

Suomalainen lääketeollisuus voisi kasvaa merkittävästi esimerkiksi rokotetuotannossa, arvioi VTT.

Asiasta teettämässään selvityksessä VTT arvioi, että Suomessa pitäisi kuitenkin tarttua ripeisiin toimiin, jotta kasvu olisi mahdollista. Kansallisia rahoitusmekanismeja pitäisi kehittää, olemassa olevia tukia kohdistaa joustavasti ja vuoropuhelua kansainvälisten toimijoiden kanssa lisätä.

Alan kehitystä on jarruttanut se, että investoinnit ovat Suomessa jääneet jälkeen yleisestä kehityksestä Euroopassa. Viime aikoina kehitys on kuitenkin ollut aiempaa lupaavampaa ja investoinnit kasvoivat viime vuonna lähes 40 prosenttia verrattuna edellisvuoteen.

Suomen vahvuuksia lääketeollisuuden kannalta ovat muun muassa koulutettu työvoima ja korkeatasoinen perustutkimus. Luotettava terveydenhuoltojärjestelmä ja ennakoitava toimintaympäristö ovat myös investointeja harkitseville tahoille houkuttelevia.

VTT katsoo selvityksessä, että Suomen vahvuuksia voitaisiin parhaiten hyödyntää erikoistumalla muutamiin kapean segmentin tuotteisiin. Tällöin tutkimuksen lisäksi Suomessa voisi olla myös tuotantoa.

VTT teki selvityksensä työ- ja elinkeinoministeriön ja Lääketeollisuuden toimeksiannosta.