Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomen rokotustodistus käyttöön kesäkuuhun mennessä

Suomessa valmisteltava sähköinen koronarokotustodistus tehdään EU-mallin mukaiseksi, kertovat sosiaali- ja terveysministeriö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä Kela.

Todistus on tarkoitus ottaa käyttöön kesäkuuhun mennessä, samaan aikaan jolloin EU:n yhteinen rokotustodistus voidaan EU-komission arvion mukaan saada käyttöön.

EU-komissio kertoi keskiviikkona esittävänsä EU:n yhteisen digitaalisen rokotustodistuksen eli niin sanotun "vihreän todistuksen" ottamista käyttöön kesällä. Komission mukaan todistuksessa olisi tieto, jos henkilö on saanut koronarokotteen, toipunut taudista tai saanut vastikään negatiivisen koronatestituloksen. Suomalaiseen todistukseen tulisivat samat tiedot.

Suomalaisen todistuksen saisi Omakanta-palvelusta, ja se voisi olla puhelimelta näytettävä sähköinen rokotustieto, QR-koodi tai näiden yhdistelmä. Sen voisi tulostaa myös paperille.

Käyttötarkoitusta ei vielä päätetty

EU-komission kaavailema koronatodistus olisi väliaikainen, ja sitä voisi käyttää siihen asti, kun Maailman terveysjärjestö WHO julistaa pandemian päättyneeksi.

Suomessa tavoitteena on kuitenkin, että koronarokotuksen ohella Omakannasta saisi jatkossa todistukset myös muista rokotuksista sekä esimerkiksi laboratoriotutkimuksista. Nämä todistukset jäisivät siis pysyviksi.

Kevään aikana terveydenhuollossa käytössä oleviin potilastietojärjestelmiin tehdään tarvittavat muutokset, jotta kaikki rokotustodistusta varten tarvittavat tiedot siirtyvät niistä Omakantaan. Lisäksi asiakastietolakia tarkentava asetus on saatava valmiiksi ja voimaan, jotta todistukset olisi mahdollista saada suoraan Omakannasta.

EU:n tasolla tai Suomessa ei ole vielä päätetty sitä, missä tilanteissa koronatodistusta vaadittaisin. EU-komissio on kuitenkin sanonut haluavansa pyrkiä todistuksen avulla avaamaan matkailua EU:ssa. Muun muassa Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskus ECDC kuitenkin katsoo, että todistus olisi ainoastaan lääketieteelliseen käyttöön.Eduskunta hyväksyi koronapakkotestausta selventävän lain

Eduskunta hyväksyi koronapakkotestausta selventävän lain

Eduskunta hyväksyi perjantaina täysistunnossaan lakimuutoksen, jolla selkiytetään tartuntatautilakia tartuntatautien pakkotestauksen osalta.

Muutoksella lakiin kirjataan, että aluehallintovirastot (avi) voivat määrätä useaa henkilöä koskevia pakollisia terveystarkastuksia, jos se on välttämätöntä vaarallisen tartuntataudin vuoksi.

Tämäntyyppisiä terveystarkastuksia on kuitenkin jo määrätty, viimeksi perjantaina Turussa opiskelija-asuntolaan. Avit nimittäin muuttivat laintulkintaansa perustuslakivaliokunnan maaliskuun alussa antaman lausunnon perusteella, ja sen mukaan jo aiempi lainsäädäntö mahdollisti useiden ihmisten pakkotestaamisen.

Eduskunta hyväksyi myös sosiaali- ja terveysvaliokunnan lausumaehdotuksen, jonka mukaan hallituksen on luotava ennakkotodistuksiin perustuva malli sille, miten Suomeen voi saapua.