Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronasta voi tulla kausittainen riesa, arvioi YK-järjestön asettama tutkijaryhmä

Koronaviruksesta saattaa ajan myötä kehittyä kausittainen riesa, arvioi YK:n alaisen Maailman ilmatieteen järjestön (WMO) asettama tutkijaryhmä ensimmäisessä raportissaan. Tutkijat tähdentävät, että koronan vastaisia toimia ei tulisi höllätä puhtaasti ilmatieteellisten syiden vuoksi.

16-henkisen tutkijaryhmän tehtävänä on ollut tarkastella ilmatieteellisten ja ilmanlaadullisten tekijöiden mahdollista vaikutusta koronaviruksen leviämiseen.

Ensimmäisessä raportissaan tutkijaryhmä painottaa sitä, miten hengitysteiden virusinfektioista tulee usein kausiluonteisia. Tutkijaryhmä nosti esille muun muassa syksyn ja talven ajalle sijoittuvat influenssapiikit sekä lauhassa ilmastossa leviävät koronavirukset.

– Tämä on lisännyt odotuksia siitä, että jos se jatkaa olemassaoloaan useiden vuosien ajan, covid-19:stä tulee voimakas kausittainen tauti, tutkijaryhmä kertoo tiedotteessaan.

Lisäksi mallinnustutkimuksien kerrotaan antavan viitteitä siitä, että koronatartunnoista voisi tulla ajan myötä kausiluonteisia.

Tartunnat nousseet myös lämpiminä vuodenaikoina

Ryhmän mukaan koronan tarttuvuutta ovat tähän mennessä määritelleet säätä enemmän maiden koronatoimet, kuten kasvomaskipakot ja matkustusrajoitukset. Tästä syystä tutkijaryhmä tähdentää, ettei koronarajoituksia tulisi vielä tässä kohtaa helpottaa pelkästään sää- tai ilmasto-olosuhteiden perusteella.

– Tässä vaiheessa todisteet eivät tue ilmatieteellisten ja ilmanlaadullisten tekijöiden käyttöä pohjana sille, että hallinnot lieventävät toimiaan, joilla pyritään tartuntojen vähentämiseen, sanoi työryhmän edustaja Johns Hopkins -yliopiston Ben Zaitchik.

Hänen mukaansa koronapandemian ensimmäisenä vuotena tartunnat nousivat joissain paikoissa lämpiminä vuodenaikoina eikä ole todisteita siitä, etteikö näin voisi käydä jälleen tänä vuonna.

Todelliset vaikutukset ovat vielä epäselviä

Asiantuntijat keskittyivät selvityksissään puhtaasti ulkoilmaolosuhteisiin. Heidän mukaansa laboratoriotutkimukset ovat tarjonneet jossain määrin todisteita siitä, että virus selviäisi paremmin kylmässä sekä kuivassa säässä ja kun ultraviolettisäteilyn määrä on vähäinen.

On kuitenkin vielä epäselvää, miten merkittävästi ilmatieteelliset tekijät vaikuttavat tartuntoihin reaalimaailman olosuhteissa.

Lisäksi ryhmä painotti, että todisteet ilmanlaadun vaikutuksista virukseen ovat niin ikään epäselviä. Joidenkin alustavien todisteiden mukaan huonolla ilmanlaadulla olisi voinut olla vaikutusta koronakuolleisuuteen. Tämä ei kuitenkaan työryhmän raportin mukaan tarkoita sitä, että ilmansaasteilla olisi suoraa vaikutusta ilmateitse tapahtuviin koronatartuntoihin.