Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Danske Bank: Suomen talous nousee koronakriisiä edeltävälle tasolle tämän vuoden lopussa

Danske Bank ennustaa, että Suomen talous nousee koronakriisiä edeltävälle tasolle tämän vuoden lopussa. Pankki nostaa aavistuksen Suomea koskevaa talousennustettaan tälle ja ensi vuodelle, koska koronakriisin helpottaminen tulee vauhdittamaan talouskasvua.

Uuden ennusteen mukaan Suomen talous kasvaa tänä vuonna 2,3 prosenttia ja ensi vuonna 3 prosenttia. Aiemmin arvio oli 2,2 prosenttia tänä vuonna ja 2,8 prosenttia ensi vuonna.

– Suomen talous on selvinnyt koronasta odotuksia pienemmin vaurioin. Vuonna 2021 maailmantalous toipuu ja vetää viennin ja investoinnit nousuun, ei kuitenkaan heti alkuvuodesta. Kulutus elpyy selvästi ja palvelusektori toipuu kesällä, arvioi Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki tiedotteessa.

Pankki ennustaa kuitenkin, että talouskasvu hidastuu vuodesta 2023 lähtien alle kahteen prosenttiin. Syynä on heikko työvoiman tarjonta ja hidas tuottavuuden kasvu.

– Suomi selviää kriisistä melko ehjänä, mutta hyvinvoinnin lisääminen edellyttää kestävää talouskasvua. Talouspolitiikan katse pitäisi siirtää työvoiman tarjontaan ja tuottavuutta nostaviin rakenteellisiin uudistuksiin, Kuoppamäki painottaa.

Suomalaisten säästöt kasvaneet koronan aikana

Koronakriisin hellittäminen tulee Danske Bankin mukaan lisäämään yksityistä kulutusta, sillä kriisi on kasvattanut monien suomalaisten säästöjä. Pankin asiakkaiden tileillä olevien varojen mediaani on noussut koronavuoden aikana neljänneksellä yli 3 000 euroon.

Pankki arvioi, että asuntomarkkinat selvisivät viime vuodesta erinomaisesti. Kaupankäynti on jatkunut talvella vauhdikkaana.

– Myytävää on tavallista niukemmin, ja kasvukeskuksissa hinnat nousevat. Matala korkotaso tukee asuntovelallisia. Keskimäärin odotamme asuntojen hintojen vuosittaisen nousuvauhdin olevan tänä vuonna 1,7 prosenttia. Kuoppamäki sanoo.