Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU-komissio arvioi budjettisääntöjen höllennysten jatkuvan ensi vuonnakin

Euroopan komissio arvioi alustavien tietojen pohjalta, että budjettisääntöjen höllennyksiä jatketaan vielä ensi vuonna. EU otti viime vuonna koronakriisin iskettyä käyttöön vakaus- ja kasvusopimuksen yleisen poikkeuslausekkeen, joka mahdollisti jäsenmaille poikkeamisen julkisen talouden vaatimuksista.

Tavallisina aikoina EU pitää vakaus- ja kasvusopimuksella aisoissa jäsenmaiden rahankäyttöä. Sopimuksessa määrätään esimerkiksi pitämään julkisen talouden alijäämä korkeintaan kolmessa prosentissa ja julkisen talouden velka 60 prosentissa bruttokansantuotteesta.

Komissio katsoo, että poikkeuslausekkeen soveltaminen voisi päättyä vuonna 2023. Asia vaatii kuitenkin hyväksynnän jäsenmailta.

Varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskisin mukaan harkitessaan poikkeuslausekkeen käytöstä luopumista komissio tarkkailee etenkin sitä, milloin talous palautuu kriisiä edeltäneelle, eli toissa vuoden lopun tasolle.

Talouskomissaari Paolo Gentiloni vetosi sen puolesta, että talouden tukemisessa on parempi tehdä liikaa kuin liian vähän. Gentilonin mukaan on selvää, että EU-maiden valtiontaloudet tarvitsevat tukea vielä vuonna 2022.