Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyysliikkeen asema pysyi vahvana Katalonian vaaleissa, vaikka sosialistit nousivat suurimmaksi puolueeksi

Kataloniassa itsenäisyyspuolueet säilyttivät enemmistön sunnuntaina pidetyissä aluevaaleissa. Vaalien tuloksella on arvioitu olevan suuri vaikutus alueen itsenäisyysliikkeen tulevaisuuteen.

Eniten ääniä kahmivat Espanjaa hallitsevat sosialistit, mutta kolme itsenäisyyspuoluetta ovat saamassa yhteensä 74 jaossa olevista 135:stä alueparlamentin paikasta. Edellisissä vaaleissa vuonna 2017 itsenäisyyspuolueet saivat 70 paikkaa ja hienoisen enemmistön.

Sosialisteille on menossa yhteensä 33 paikkaa, kun edellisvaaleissa puolue jäi neljänneksi vaatimattomalla 17 paikan saaliilla. Menestyksestä huolimatta sosialistien äänisaalis ei riitä siihen, että he pystyisivät muodostamaan hallituksen.

Avainasemassa hallitusneuvotteluissa onkin maltillinen itsenäisyyspuolue ERC, joka nousi JxCatin ohi suosituimmaksi itsenäisyysmieliseksi puolueeksi. ERC on saamassa 33 paikkaa, kun JxCatille on tulossa 32 paikkaa. Radikaali itsenäisyyspuolue CUP sai yhdeksän paikkaa.

ERC on valmis kompromisseihin itsenäisyyden ajamisessa, mutta nykyisin maanpaossa olevan Katalonian entisen aluejohtajan Carles Puigdemontin perustama JxCat ajaa jyrkempää linjaa.

Vaihtoehdot ovatkin käytännössä joko sosialistien ja ERC:n koalitio, tai ERC:n johtama itsenäisyysmielinen hallitus, jos riitaisat itsenäisyyspuolueet pääsevät sopuun keskenään.

Vaalien voittajiin kuului myös äärioikeistolainen Vox, joka sai 11 paikkaa parlamenttiin.

Äänestysaktiivisuus jäi alhaiseksi

Espanjan pääministeri sosialistien Pedro Sanchez oli toivonut vaalien tuovan lopun itsenäisyyspuolueiden vallalle alueella. Hän oli asettanut Katalonian johtajaehdokkaaksi terveysministerinsä Salvador Illan siinä toivossa, että koronatoimien tarjoama julkisuus toisi sosialisteille ääniä.

Vaalien tulos olikin sosialisteille odotettua parempi. Sanchez sanoi Twitterissä sosialistien voittoa "fantastiseksi uutiseksi."

Maan koillisosassa sijaitseva vauras Katalonia vastaa noin viidesosasta koko Espanjan taloutta. Vuonna 2017 Katalonia julistautui itsenäiseksi ilman Espanjan hallituksen suostumusta, mutta irtautumisyritys epäonnistui.

Itsenäisyyttä ajavien keskuudessa sunnuntain vaalitulos nähtiin voittona ja merkkinä siitä, että Espanjan pitäisi sallia Katalonialle sitova kansanäänestys itsenäisyydestä.

– Katalonialaiset ovat puhuneet, nyt on aika neuvotella itsemääräämisoikeutta koskevasta kansanäänestyksestä, ERC:n ehdokas Katalonian johtajaksi, Pere Aragones sanoi BBC:n mukaan tulosten selvittyä.

Vaalien äänestysaktiivisuus jäi kuitenkin ennätysalhaiseksi, mikä itsenäisyyden vastustajien mielestä osoittaa, ettei itsenäistymisellä ole katalonialaisten laajaa tukea. Äänestämässä kävi vain 54,4 prosenttia äänioikeutetuista, kun edellisissä vaaleissa 2017 äänestysprosentti oli noin 80.

– Emmin viime hetkeen saakka tulenko äänestämään vaiko en, kertoi 34-vuotias Cristina Caballero uutistoimisto AFP:lle Barcelonan äänestyspaikalla.

– Minun mielestäni näitä vaaleja olisi pitänyt lykätä.

Katalonian viranomaiset olisivat halunneet siirtää vaaleja koronapandemian vuoksi, mutta Katalonian korkein oikeus perui päätöksen.

Viimeisenä äänestivät koronatartunnan saaneet

Koronaviruspandemian vuoksi paikallisviranomaiset olivat sijoittaneet äänestyspaikkoja suuriin tiloihin, kuten Barcelonan jalkapallostadionille Camp Noulle ja Tarragonan härkätaisteluareenalle.

– Eihän tämä paras mahdollinen hetki ole vaalien pitämiseen. Toisaalta, kun menee metrolla töihin joka päivä, on siinäkin tartunnalle alttiina, pohti Camp Noulle äänestämään tullut 40-vuotias Sergi Lopes.

Turvaetäisyyksien vuoksi ihmiset pääsivät monissa paikoissa äänestämään yksi kerrallaan muiden odotellessa väljissä jonoissa sateessa.

– Olen kuullut, että monet ovat jääneet kotiin. Täällä sataa, jonot ovat pitkiä ja ihmiset kastuvat. Tätä ei ole järjestetty hyvin, kritisoi Maria Prats, 59, äänestäessään Barcelonassa.

Viimeinen äänestystunti oli varattu koronatartunnan saaneille.

Äänestyspaikkojen henkilöstöä auttamaan oli määrätty yhteensä 82 000 ihmistä, joista yli 40 prosenttia pyysi tulla jäävätyksi. Tästä huolimatta kaikki äänestyspaikat toimivat Katalonian hallituksen mukaan normaalisti puolestapäivästä eteenpäin.

– Totta kai olemme peloissamme, minulla oli juuri syöpä ja olen sairauslomalla, mutta minut kutsuttiin, kertoi 54-vuotias Eva Vizcaino AFP:lle Barcelonan äänestyspaikalla.

– Viimeinen tunti on erityisen pelottava, kun ihmiset, joilla on covid, tulevat.

Lähteinä myös El Pais ja Politico .