Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sote-valiokunta: Myös yksityisten asiakastilojen sulkeminen väliaikaisesti mahdolliseksi, ei koskisi hiihtokeskuksia

Sosiaali- ja terveysvaliokunta puoltaa viranomaisten toimivaltuuksien laajentamista koronavirustilanteen hillitsemiseksi. Hallitus on esittänyt tartuntatautilakiin muutoksia, joiden tarkoituksena on antaa viranomaisille lisää valtuuksia tukahduttaa koronaepidemiaa erilaisin rajoituksin.

Valiokunnan esityksestä antaman mietinnön mukaan viranomainen voi muutoksen myötä asettaa alueellisia rajoituksia elinkeino- ja harrastustoimintaan, kun se on välttämätöntä epidemian leviämisen estämiseksi.

Toimet on valiokunnan mukaan porrastettu siten, että velvoitteita ja rajoituksia voidaan tiukentaa, jos aiemmat toimet eivät ole riittäviä. Viimesijaisena keinona laki mahdollistaa tilojen sulkemisen enintään kahdeksi viikoksi asiakkailta ja muilta toimintaan osallistuvilta.

– Tilojen sulkeminen on aina viimesijainen keino, korosti valiokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) tiedotustilaisuudessa.

Alueviranomaiset voisivat sulkea esimerkiksi yksityisiä kuntosaleja ja kylpylöitä. Tällä hetkellä vain kuntien omia tiloja voidaan sulkea.

Hiihtokeskuksia ja eläintarhojen ulkotiloja sulkemismahdollisuus ei Lohen mukaan koske.

Lisäksi valiokunta kiirehtii hallitusta viemään eteenpäin säädöksiä, joilla rajaturvallisuutta voidaan parantaa.

– Tällä nimenomaan halutaan kiirehtiä säädöksiä siitä, että voidaan edellyttää negatiivista testitodistusta tai pakollista testiä, millä tavalla se sitten tehdäänkään, sanoi valiokunnan varapuheenjohtaja Mia Laiho (kok.).

Korvauksia elinkeinonharjoittajalle sulkemisesta

Sosiaali- ja terveysvaliokunta ehdottaa, että hallitus valmistelee pikaisesti säännökset asiakastilojen sulkemisen aiheuttamien taloudellisten menetysten korvaamiseksi elinkeinonharjoittajille. Tämä ehdotetaan tehtäväksi yleisen kustannustuen kautta tai erillisenä korvauksena, jos kaksi viikkoa kestänyttä sulkemista on jouduttu jatkamaan.

Muun muassa eduskunnan perustuslakivaliokunta on todennut, että olisi perusteltua säätää kohtuullisesta korvauksesta elinkeinonharjoittajille, jos viranomaiset sulkevat asiakastiloja tartuntatautilain nojalla. Korvaus taloudellisista menetyksistä tulisi valiokunnan mukaan kyseeseen erityisesti, jos rajoitus kestää yli kaksi viikkoa.