Kesko teki koronavuonna ennätystuloksen. Pääjohtaja Mikko Helander kertoo, että K-ryhmän myynti kasvoi ja kannattavuus parani tapahtumarikkaan vuoden aikana.
– Päivittäistavarakaupalla on vahva pohja myös tulevaisuudessa, Helander arvioi.
Hänen mukaansa kaikki ruokakaupan ketjut kohensivat tulostaan koronapandemian keskellä. Tulos kehittyi myönteisesti K-Citymarketeissa, K-Supermarketeissa ja K-Marketeissa.
– Olemme pystyneet kohottamaan vuosi vuodelta kannattavuuttamme, Helander sanoo.
Osa ruokakauppojen hyvästä kehityksestä lankeaa koronan piikkiin, kun etätöissä olevat hakivat ruokansa kaupasta lounasravintoloiden sijasta. Helanderin mukaan tulosparannuksesta alle puolet johtui koronapandemian vaikutuksesta.
Hän korostaa, että myyntiä on kasvatettu asiakaskokemuksen ja kerätyn datan ansiosta.
Helander muistuttaa, että K-kaupat ovat kasvattaneet markkinaosuuttaan jo viidettä vuotta peräkkäin. Markkinaosuus nousi 37,6 prosenttiin.
Vielä kovemmat luvut Kesko löi pöytään ruuan verkkokaupassa. Markkinaosuus kohosi Keskon arvion mukaan yli 50 prosenttiin.
Myös rakentamisen ja talotekniikan kaupassa myynti kasvoi ja tulos parani. Sen sijaan autokaupassa markkina heikentyi voimakkaasti viime vuoden alkupuolella koronapandemian aiheuttaman kulutuskysynnän laskun sekä toimitusaikojen viivästymisen seurauksena.
Loppuvuotta kohti tilanne koheni myös autokaupassa.
Myös viimeinen vuosineljännes oli ennätyksellinen
Keskon vertailukelpoinen liikevoitto kasvoi 568 miljoonaan euroon toissa vuoden 462 miljoonasta euroa. Vertailukelpoinen liikevaihto nousi 3,6 prosenttia 10,7 miljardiin euroon.
Keskolla meni kovaa myös loppuvuonna. Vertailukelpoinen liikevoitto kasvoi loka-joulukuussa 166 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 130 miljoonasta eurosta. Vertailukelpoinen liikevaihto kohosi 4,5 prosenttia.
– On myös mukava todeta, että viimeinen neljännes oli kaikkien aikojen paras, Helander sanoo.
Hänen mukaansa Keskon taloudellinen asema on erittäin vahva ja parani edelleen. Kassavirta nousi yli miljardiin euroon.
Keskon hallitus esittää, että osinko olisi 0,75 euroa osakkeelta. Se merkitsee sitä, että Kesko jakaa osinkoina omistajilleen lähes 300 miljoonaa euroa.
Reipasta kasvua koko vähittäiskaupan alalla
Keskon tuloksen ja liikevaihdon kehitys on linjassa koko alan kanssa. Kaupan liiton mukaan vähittäiskaupan liikevaihto kasvoi viime vuonna vajaat neljä prosenttia. Koronavuodesta näyttää hyötyneen eritoten päivittäistavarakauppa, jossa liikevaihto kasvoi noin seitsemän prosenttia.
Erikoiskaupan puolella menestyjiä olivat rautakauppa, kodin tekniikkaa myyvät kaupat, sisustuskaupat ja urheilukaupat. Sen sijaan muotikauppa menetti liikevaihdosta lähes neljänneksen.
Kaupan liiton mukaan virustilanne pitää pitkittyessään tilannekuvan jokseenkin samankaltaisena edelleen. Osassa vähittäiskaupan aloja kasvu säilyy nopeana, mutta joidenkin alojen ahdinko syvenee entisestään. Kaupan liitto povaa vähittäiskaupan liikevaihdon kasvavan tänä vuonna 2,5 prosenttia, mutta ensi vuonna koronan tuoman kasvusysäyksen uskotaan jo haihtuneen.
Kulutuskäyttäytymisessä selkein muutos oli siirtymä verkko-ostamiseen. Liiton mukaan viime vuosikymmenellä vähittäiskaupan verkko-ostopalvelut ovat kasvaneet 10 prosentin vuosivauhdilla, mutta viime vuonna kasvu oli 18 prosenttia.
25 000 työllistä vähentynyt kahdessa vuodessa
Liikevaihdon kasvu ei kuitenkaan ole kanavoitunut kaupan alalla työllisten kasvuun, vaan työllisyys on jatkanut trendinomaista laskuaan. Liiton mukaan vähittäiskaupan työllisyys kutistui viime vuonna 15 000 työllisellä ja toissa vuonna 10 000:lla. Merkittävää kasvua ei ennusteta lähivuosille.
Työllisyyden vähenemisen keskeisiksi taustasyiksi nähdään alan kilpailutilanteen aiheuttama tehostaminen, jossa toimintoja digitalisoidaan ja automatisoidaan. Ketjuuntumisen myötä päällekkäisiä rooleja organisaatioissa karsitaan.
– Kauppa oli murroksessa myös Suomessa jo ennen koronaa, eikä pandemia ole muuttanut tilannetta, Kaupan liiton toimitusjohtaja Mari Kiviniemi sanoo tiedotteessa.