Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vastaamon potilastiedot kiertävät yhä netissä – potilaskertomukset ladattavissa julkisesta verkosta

Psykoterapiakeskus Vastaamon potilastiedot kiertävät yhä verkossa. Lähes 32 000 ihmisen potilaskertomukset sisältävä tiedosto on ollut jälleen eilisillasta asti ladattavissa eri tiedostonjakopalveluissa, jotka toimivat myös julkisessa verkossa.

Linkkejä palveluihin on jaettu pimeässä verkossa eri keskustelupalstoilla. STT on nähnyt julkaisuja sekä tiedoston eri palveluissa.

Osasta palveluita tiedosto on jo poistettu, mutta ainakin yhdestä palvelusta potilaskertomukset ovat ladattavissa myös julkisen verkon kautta.

Jokainen potilaskertomus on otsikoitu ihmisten nimillä. Potilaskertomuksissa on ihmisten henkilötietoja, kuten henkilötunnus ja puhelinnumero, sekä mahdollisesti kertomuksia terapiakäynneistä.

Pimeässä verkossa kiertää myös nimilista, joka on koottu tiedostosta löytyvien potilaskertomusten nimistä.

Tor-verkossa julkaistiin alun perin keskiviikon vastaisena yönä linkki potilastiedot sisältävään tiedostoon, mikä oli saatavilla eilisiltaan asti. Sekin oli ilmeisesti ladattavissa myös julkisen verkon puolella.

STT:n tietojen mukaan ainakin osa julkaistuista tiedoista on aitoja. Ne ovat hyvin todennäköisesti peräisin Vastaamon aiemmasta tietomurrosta, jossa kymmenientuhansien ihmisten tiedot varastettiin.

F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen kertoi eilen Twitterissä , että nyt tapahtuneessa vuodossa on sama määrä ihmisten tietoja kuin lokakuussa vuodetussa potilaskertomusten paketissa.

Pimeän verkon keskustelupalstalla on myös yhdistelty muun muassa eri viranomaisten palveluksessa olevien työntekijöiden työsähköposteja potilaskertomuksissa oleviin yhteystietoihin. Näin keskustelupalstalla ohjataan ihmisiä etsimään näiden ihmisten tietoja potilaskertomusten joukosta.

Tänään päätetään Vastaamon jatkosta, asiasta tiedotetaan huomenna

Vastaamon potilastietoja ilmaantui ensimmäistä kertaa pimeään verkkoon lokakuussa, jolloin julkaisussa vaadittiin rahaa Vastaamolta. Tiedot olivat ilmeisesti peräisin yrityksen potilastietokantaan aiemmin tehdystä tietomurrosta.

Tietomurron uhreille lähetettiin tämän jälkeen kiristysviestejä. Uhrien henkilötiedot ja potilaskertomus uhattiin julkaista, elleivät he suostuisi maksamaan lunnaita. Keskusrikospoliisi (KRP) tutkii tietomurtoa.

Vastaamon ylimääräinen yhtiökokous on kutsuttu koolle tälle päivälle. Kokouksessa on ollut määrä päättää yrityksen toiminnan jatkamisesta.

Vastaamosta kerrottiin STT:lle torstaina, että tavoitteena on tiedottaa yhtiökokouksen päätöksistä perjantaina.

Vastaamon hallitus on selvittänyt vaihtoehtoisia malleja liiketoiminnan jatkamiseen. Vastaamon hallitus sai tehtävänsä päätökseen tammikuun alkupäivinä, minkä jälkeen se erosi. Ratkaisumallit jätettiin omistajien päätettäviksi ylimääräisessä yhtiökokouksessa.