Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yli puolet suomalaisista kannattaa siirtymistä elintarvikkeiden terveysperusteiseen verotukseen

Hieman yli puolet – tarkalleen ottaen 53 prosenttia – suomalaisista kannattaa siirtymistä elintarvikkeiden terveysperusteiseen verotukseen, kun taas kolmasosa vastustaa ajatusta.

Tulokset käyvät ilmi Suomen sosiaali ja terveys ry Sosten, Yksi elämä -verkoston ja Terve Paino ry:n Taloustutkimuksella teettämästä kyselystä, jossa selvitettiin suomalaisten asenteita epäterveellisten tuotteiden verotukseen, myynninedistämiseen ja tiettyjen elintarvikkeiden kulutustottumuksiin liittyen.

Erityisesti suomalaiset kannattavat runsaasti sokeria sisältävien elintarvikkeiden verottamista. Sitä kannattaa kyselyn mukaan 58 prosenttia suomalaisista, kun taas sitä vastustaa 29 prosenttia suomalaisista.

Suolan verotusta kannattaa 43 prosenttia suomalaisista ja 38 prosenttia vastustaa sitä. Vähiten kannatusta sai rasvavero, jolla on enemmän vastustajia kuin kannattajia. Rasvaveroa kannattaa 36 prosenttia suomalaisista ja 45 prosenttia vastustaa sitä.

– Liiallisen sokerin käytön negatiiviset terveysvaikutukset ovat selvästi parhaiten iskostuneet suomalaisten mieliin, minkä vuoksi sokerivero saanee kovimman kannatuksen. Optimaalisessa terveysperusteisessa verotuksessa kuitenkin myös suolan ja kovan rasvan verottaminen olisi tarpeen, Sosten pääekonomisti Jussi Ahokas sanoo järjestöjen tiedotteessa.

Ei energiajuomia lapsille

Kyselystä käy ilmi myös, että energiajuomien myynnin kieltämistä alle 15-vuotiaille kannattaa peräti 83 prosenttia suomalaisista. Lapsia houkuttavien epäterveellisten juomien ja elintarvikkeiden mainonnan kielto saa myös laajaa kannatusta, sillä kiellon kannalla on 69 prosenttia eli yli kaksi kolmesta suomalaisesta. Vain 16 prosenttia vastustaa tätä ajatusta.

Taloustutkimuksen kysely toteutettiin viime marraskuussa internetpaneelina 1 100 henkilölle.