Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tilastokeskus: Into seurata mediaa on kasvanut koronaepidemian aikana

Median merkitys on kasvanut koronan aikana, kertoo Tilastokeskus. Sanoma- iltapäivä- ja ilmaisjakelulehtien verkkosivujen lukeminen lisääntyi viime kevään koronahuipun aikana 41 prosenttia edellisvuodesta.

Myös digipelaaminen, kotimaisten nettitelevisiopalveluiden seuraaminen ja aikakauslehtien verkkosivujen lukeminen lisääntyivät tuntuvasti.

Minuuttimääräisesti eniten kasvoi kuitenkin perinteisen lineaaritelevision katselu. Televisiota katseltiin keskimäärin 35 minuuttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Tilastokeskuksen mukaan monet ikääntyneet ovat ottaneet digiloikan koronan vuoksi. Monet seniorit ovat ryhtyneet käyttämään esimerkiksi some-palveluita, lukemaan verkkouutisia ja seuraamaan nettitelevisiota.

Suomalaiset käyttivät keskimäärin 9,5 tuntia päivässä eri viestinten äärellä valmiuslain aikana 13. maaliskuuta – 15. toukokuuta. Tämä on 1,5 tuntia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Tilastokeskus huomauttaa, että medioita voi käyttää osittain päällekkäin. Esimerkiksi sosiaalisen median kanavia voi seurata samalla kun katsoo televisio-ohjelmaa, mikä selittää korkeata lukua.

Medioiden lisääntynyt seuraaminen johtuu etätöistä ja -opiskelusta. Fyysisten tapaamisten sijasta sosiaalisia kontakteja olikin pidettävä yllä esimerkiksi verkon välityksellä.

Televisiouutisten seuraaminen kaksinkertaistui

Suosituin ohjelma koronakevään aikana oli maaliskuun 30. päivän iltana puoliyhdeksän uutislähetys Yle TV1 -kanavalla. Hallitus oli aiemmin päivällä ilmoittanut rajoitustoimien jatkamisesta. 1,4 miljoonaa katsojaa seurasi illan uutislähetystä.

Nimenomaan perinteisten televisiouutisten seuraaminen on lisääntynyt koronapandemian aikana. Valmiuslain aikana uutislähetysten seuraaminen kaksinkertaistui edelliseen vuoteen nähden. Keski-ikäisillä televisiouutisten katselu on jopa kolminkertaistunut vanhasta normaalista.

Sen sijaan radion kuuntelu on vähentynyt. Radion kuuntelun vähenemiseen voi vaikuttaa se, että suomalaiset kuuntelevat radiota paljon autossa työpaikalle matkustaessaan ja työpaikalla ollessaan.

Etätyösuosituksen myötä autossa kuuntelua ei ollut enää samaan tapaan kuin aiemmin.

Tilastokeskus käyttää omien aineistojensa lisäksi lähteenä Finnpanelin ja Kantar TNS :n tietoja.