Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lisää vangitsemisia Niko Ranta-ahoon liittyvässä uudessa huumetutkinnassa – joukossa Katiskassakin syytetty kaksikko

Pirkanmaan käräjäoikeus on vanginnut kolme miestä huumerikostutkinnassa, jossa aiemmin tällä viikolla vangittiin Katiska-jutun pääsyytetty Niko Ranta-aho. Pari-kolmekymppisiä miehiä epäillään törkeistä huumausainerikoksista viime syksynä Helsingissä ja Vantaalla.

Kahta nyt vangituista epäillään Ranta-ahon tavoin huumeista myös Katiska-jutussa. Heidän syytteensä koskevat amfetamiinia, ekstaasia ja kokaiinia. Epäiltyjen rikosten tekopaikka on Riihimäki. Kolmas vangittu asuu väestötietojen perusteella Riihimäellä.

Ranta-aho vangittiin aiemmin tällä viikolla poissaolevana. MTV uutisoi eilen, että hänet otettiin kiinni Espanjan Marbellassa vangitsemisen jälkeen.

Tutkinnanjohtaja, keskusrikospoliisin (KRP) rikoskomisario Jari Räty vahvisti STT:lle, että tutkinnassa tehtiin tiistaina kiinniotto Espanjan Aurinkorannikolla. Hän ei ota kantaa kiinni otetun henkilöllisyyteen.

Ranta-ahoa epäillään kahdesta törkeästä huumausainerikoksesta ja törkeästä veropetoksesta. Huumausainerikosten epäillään tapahtuneen viime vuoden elo–marraskuussa Helsingissä ja Vantaalla. Törkeää veropetosta epäillään ajalla 2016–2020.

Räty ei kommentoi, onko huumerikostutkinnassa tulossa lisää vangitsemisia tai mikä on epäilyjen kokonaismäärä.

Ranta-aho myönsi lähes kaikki Katiska-syytteet

Ranta-aho on toinen pääsyytetty niin sanotussa Katiska-jutussa, jota käsiteltiin viime vuonna Helsingin käräjäoikeudessa. Asiassa odotetaan tuomiota kevään aikana.

Syyttäjien mukaan Ranta-aho johti rikoskumppaninsa kanssa Espanjasta käsin doping- ja huumausaineiden salakuljetusorganisaatiota. Syyttäjien mukaan Suomeen on tuotu 17 kiloa kokaiinia, yli 200 kiloa amfetamiinia, reilut satatuhatta ekstaasitablettia sekä muun muassa metamfetamiinia, LSD:tä ja hasista. Esitutkinnan mukaan huumeilla tienattiin yli kymmenen miljoonaa euroa rikoshyötyä.

Ranta-aho oli Katiska-tutkinnan takia tutkintavankeudessa lähes vuoden, mutta vapautui viime vuoden kesäkuussa. Hän on siis ollut vapaalla, kun uusien huumerikosten epäillään tapahtuneen.

Ranta-aho on tunnustanut lähes kaikki syytteet Katiska-jutussa. Maaliskuussa Ranta-aho myös johdatti poliisit maastokätköille, joista löytyi kymmeniä kiloja huumeita.

Katiska-juttu on poikkeuksellisen laaja. Käräjäoikeuden mukaan se ei ole koskaan käsitellyt yhtä suurta huumejuttua.