Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvaltain asevoimien komentajat tuomitsevat kongressitalon valtausyrityksen – FBI avannut toistasataa tutkintaa kongressitalon tapahtumista

Yhdysvaltain asevoimien pääesikunta on tuominnut kongressitalon viimeviikkoisen valtausyrityksen poikkeuksellisessa lausunnossa. Asiasta kertovat useat yhdysvaltalaismediat sekä uutistoimisto AFP.

Väkivaltainen mellakka oli maan sotajoukoille osoitetun lausunnon mukaan suora hyökkäys paitsi Yhdysvaltain kongressia ja kongressitaloa myös perustuslain mukaista prosessia vastaan. Komentajien mukaan sanan- ja kokoontumisvapaus eivät anna kenellekään oikeutta turvautua väkivaltaan, kapinan lietsomiseen tai kansannousuun.

Lausunnossa myös todetaan, että sotajoukkoihin kuuluvien tehtävä on puolustaa perustuslakia.

– Mikä tahansa perustuslaillisen prosessin horjuttamiseen pyrkivä toimi ei ole vain hyökkäys perinteitämme, arvojamme ja valaamme vastaan; se on myös vastoin lakia, lausunnossa lukee.

Lausunnon ovat allekirjoittaneet kaikki kahdeksan Yhdysvaltain puolustushaarakomentajien neuvoston jäsentä. Neuvoston puheenjohtajana toimii asevoimien komentaja Mark Milley. Uutiskanava CNN kuvailee neuvoston lausuntoa epätavalliseksi.

Viime päivinä Yhdysvalloissa on herännyt huolta siitä, että viime viikolla maan kongressiin hyökänneillä maan väistyvän presidentin Donald Trumpin kannattajilla on tukijoita myös esimerkiksi poliisin ja sotajoukkojen keskuudessa. Kongressissa mellakoineiden tavoitteena oli keskeyttää presidentinvaalit voittaneen Joe Bidenin valinnan vahvistaminen.

Bidenin ensi viikolla järjestettäviin virkaanastujaisiin on väkivaltaisuuksien riskin vuoksi kutsuttu paikalle tuhansia kansalliskaartilaisia. Puolustusministeriön viranomaisilta kysyttiin aiemmin tällä viikolla, onko joukoissa mahdollisesti Trumpia puoltavia aktivisteja. Ministeriön edustajan mukaan ääriajattelijoita ei hyväksytä.

Myös puolustushaarakomentajien neuvosto painotti lausunnossaan, että Biden astuu virkaansa tammikuun 20. päivänä. Samalla Bidenista tulee maan asevoimien ylin johtaja.

Aloitetut tutkinnat vasta jäävuoren huippu

Liittovaltion poliisi FBI on avannut tähän mennessä jo ainakin 160 tutkintaa kongressitalon viimeviikkoisen valtausyrityksen jälkimainingeissa ja viraston edustajien mukaan kyse on vasta jäävuoren huipusta. Asiasta kertovat ainakin uutiskanavat NBC ja CNN.

Liittovaltion syyttäjä Michael Sherwin kertoi, että tämä on vasta alkua. Hän kertoi tiedotustilaisuudessa lukuisista vakavista rikoksista, joista voi seurata vuosikymmenten mittaisia vankeustuomioita.

Sherwinin mukaan keskiviikkona tapahtuneen rikollisen toiminnan moninaisuuden skaala on "tajunnan räjäyttävä". Hän arvioi myös, että syytteiden lopullinen määrä tulee olemaan shokeeraava.

Pelot uusien väkivaltaisuuksien mahdollisuudesta ovat lisääntyneet Bidenin viikon päästä keskiviikkona häämöttävien virkaanastujaisten alla. Liittovaltion poliisi FBI on varoittanut aseellisista mielenilmauksista, joita on suunnitteilla virkaanastujaisten alla kaikkien 50 osavaltion pääkaupunkeihin sekä Washingtoniin.

Vaikka kongressin tapahtumat järkyttivät monia amerikkalaisia, uutiskanava CNN :n haastattelemien asiantuntijoiden mukaan äärioikeiston keskuudessa moni näkee viime viikon tapahtumat Capitol-kukkulalla menestyksenä.

CNN: Trumpin kannattajat suunnittelevat Capitolin piirittämistä

CNN kertoi paikallista aikaa tiistaina, että tuhannet Trumpia kannattavat aseistautuneet ääriryhmien edustajat ovat suunnitelleet Capitolin alueen piirittämistä Bidenin virkaanastujaisten alla.

Asiasta on kertonut uutiskanavalle demokraattien kongressiedustaja Conor Lamb, joka osallistui tilaisuuteen, jossa kerrottiin päättäjiä ja Capitolia mahdollisesti kohtaavista uhista.

– He puhuivat 4 000 aseistautuneen "patriootin" piirittävän Capitolin ja estävän demokraattien pääsyn sisään, Lamb kertoi CNN:lle.

Lambin mukaan kyseinen ryhmittymä on määritellyt myös sen, milloin heidän tulee ampua ja milloin ei. Hän kuvailee suunnitelman takana olevan ryhmän olevan järjestäytynyt.

Lamb kertoo, ettei näiden henkilöiden kanssa tulla neuvottelemaan, vaan heidät tulee pysäyttää ja asettaa syytteeseen. Kongressiedustaja painottaa, että myös maan presidentti tulisi pysäyttää, asettaa virkasyytteeseen ja panna viralta.

Republikaaniedustajat hiiltyneet metallinpaljastimista

Uutistoimisto AFP:n mukaan maan pääkaupungin Washingtonin keskusta on mellakoiden jäljiltä pitkälti autio. Keskustassa on vaikea erottaa, onko rakennusten julkisivut laudattu koronapandemian vai mellakoiden vuoksi.

Turvallisuusjärjestelyjä on kiristetty myös kongressitalolla viimeviikkoisten tapahtumien jälkeen. Kongressiedustajat ovat joutuneet muun muassa kulkemaan edustajainhuoneen saliin metallinpaljastimien läpi.

Yhdysvaltalaislehti Hillin mukaan uudet metallinpaljastimet ovat aiheuttaneet kitkaa republikaanien ja demokraattien välille. Jotkut republikaaniedustajat ovat valittaneet siitä, että joutuvat kulkemaan paljastinten läpi ja ripittäneet asiasta demokraattikollegoitaan. Heidän mielestään demokraattien johto ei ollut kuullut heitä päättäessään laitteiden asentamisesta.

Hill kertoo, että muun muassa republikaaniedustaja Rodey Davisin on nähty ärjyvän asiasta edustajainhuoneen enemmistöjohtajalle Steny Hoyerille.

Yksi syy nihkeään vastaanottoon voivat olla aseenkantolupiin liittyvät asiat. Hillin mukaan esimerkiksi republikaanien kongressiedustaja Lauren Boebert on aikojen saatossa puhunut kovasti halustaan kantaa käsiasetta kongressissa.

Kongressitalolla olleen toimittajan mukaan Boebert oli laukaissut metallinpaljastimen, eikä ollut suostunut antamaan laukkuaan poliisille tarkastettavaksi.

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.