Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

HS: Oikeuskansleri ottaisi suojelupoliisin valtaoikeudet tarkasteluun

Tuomas Pöystin mielestä supon asemaa on tarpeen arvioida yhtäältä poliisiviranomaisena ja toisaalta tiedusteluviranomaisena.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti ottaisi suojelupoliisin (supo) tehtävät ja valtaoikeudet sekä niiden käytön tarkasteluun jo tänä vuonna, kertoo Helsingin Sanomat (HS).

Oikeuskanslerin mukaan supo sai kesällä 2019 voimaan tulleiden tiedustelulakien myötä poikkeuksellisen laaja-alaiset valtaoikeudet sekä pääsyn erilaisiin rekistereihin. Supolle muodostui tuolloin kaksoisrooli poliisina ja tiedustelupalveluna.

– On tarpeen arvioida suojelupoliisin asemaa yhtäältä poliisiviranomaisena ja sen mukaisia toimivaltuuksia sekä toisaalta nyt painottuvaa roolia tiedusteluviranomaisena. Eli kuinka puhdas tiedustelupalvelu supon pitäisi olla? Pöysti kysyy HS:n mukaan.

Oikeuskansleri on eduskunnan oikeusasiamiehen ohella Suomen ylin laillisuusvalvoja. Pöystin mielestä oikea hetki supon valtaoikeuksien arviointiin on ensi joulukuussa, jolloin eduskunta on saamassa valtioneuvoston selonteon tiedustelulainsäädännön toimivuudesta.

– Vapaan yhteiskunnan pitää olla erittäin valppaana tiedustelun ja sen valtuuksien suhteen. Toisaalta vapaa yhteiskunta tarvitsee ammattimaisesti toimivan tiedustelun myös jäsentensä suojaamiseksi yhä levottomammassa maailmassa”, Pöysti toteaa HS:n haastattelussa.

HS:n mukaan supo voi tiedustelupalvelun roolissa käyttää tiedustelulain myötä käyttöönsä tulleita uusia salaisia tiedusteluoikeuksia ilman rikosepäilyä.

Tiedustelun ja tiedustelulakien ensisijaisena tarkoituksena ei lehden mukaan ole hankkia tietoa rikostutkintaa varten. Silti supolle jäi pääsy poliisin rekistereihin sekä salaisia tiedonhankintaoikeuksia rikosten ennaltaehkäisemiseen ja paljastamiseen, HS kertoo.