Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pelosi: Alahuone valmis asettamaan Trumpin virkasyytteeseen – asia etenee mahdollisesti maanantaina

Yhdysvalloissa kongressin edustajainhuone on valmis asettamaan presidentti Donald Trumpin virkasyytteeseen, mikäli tämä ei eroa itse, edustajainhuoneen demokraattipuhemies Nancy Pelosi sanoi perjantaina. Pelosin lausunnosta kertoo muun muassa uutiskanava CNN .

Edustajainhuoneen odotetaan etenevän asiassa maanantaina, kertovat useat maan mediat, esimerkiksi Guardian -lehti.

Erityisesti demokraatit ovat vaatineet Trumpin viraltapanoa kongressitalon keskiviikkoisten mellakoiden vuoksi. Demokraattien hallinnassa oleva edustajainhuone aikoo käyttää virkasyytettä, mikäli varapresidentti Mike Pence ja hallitus eivät syrjäytä Trumpia perustuslain 25. lisäyksen nojalla.

Republikaani Trumpin kautta on jäljellä vajaat kaksi viikkoa. Tulevan presidentin, demokraattien Joe Bidenin virkaanastujaiset ovat 20. tammikuuta. Trump on ilmoittanut jättäytyvänsä pois tilaisuudesta.

Valkoinen talo julkaisi perjantaina paikallista aikaa lausunnon, jonka mukaan virkasyyte vain syventäisi juopaa poliittisesti jakautuneessa maassa.

– Kuten presidentti Trump eilen sanoi, nyt on tervehtymisen ja sovun aika yhtenä kansakuntana, Valkoisen talon tiedottajan Judd Deeren toimittamassa lausunnossa muotoiltiin.

Lausunnossa viitattiin Trumpin vuorokautta aiemmin Twitterissä julkaisemaan väkinäiseen puheeseen, jossa tämä ensimmäistä kertaa myönsi presidenttikautensa päättyvän ja tuomitsi kongressiin tunkeutumisen.

Virkasyytteen menestyminen senaatissa erittäin epävarmaa

Mediatietojen mukaan varapresidentti Pence ei ole ollut halukas yrittämään Trumpin syrjäyttämistä 25. lisäystä käyttämällä, joten viraltapanoa todennäköisesti yritetään edustajainhuoneen virkasyyteäänestyksellä. Osa demokraateista on vaatinut toimia asiassa jo ennen maanantaita.

Guardianin mukaan edustajainhuone saa virkasyytteen etenemään senaattiin yksinkertaisella enemmistöllä. Jos näin käy, asian käsittely senaatissa alkaa seuraavana päivänä.

Vielä republikaanienemmistöisen senaatin enemmistöjohtaja Mitch McConnell voisi kuitenkin halutessaan pelata aikaa niin, että asiaa ei päästäisi käsittelemään ennen Trumpin kauden loppua. Lisäksi presidentin viraltapanoon vaaditaan senaatissa kahden kolmanneksen enemmistö.

Jos virkasyyte nostetaan, se olisi Trumpille jo toinen. Edustajainhuone asetti Trumpin virkasyytteeseen jo joulukuussa 2019 Ukraina-skandaalin takia. Republikaanienemmistöinen senaatti äänesti kuitenkin Trumpin viraltapanoa vastaan.

Senaatissa voisi löytyä nyt enemmän halukkuutta Trumpin viraltapanoon kuin vuosi sitten, sillä keskiviikon tapahtumat järkyttivät myös monia republikaaneja.

Esimerkiksi republikaanisenaattori Ben Sasse on sanonut, että harkitsisi vakavasti viraltapanon puolesta äänestämistä. Alaskaa edustava Lisa Murkowski puolestaan vaati perjantaina Trumpin eroa. CNN:n mukaan hän on ensimmäinen eroa suoraan vaatinut republikaanisenaattori.

Mellakoitsijoille ei juuri tukea kyselyissä

Yli puolet yhdysvaltalaisista kannattaa presidentti Trumpin välitöntä poistamista virastaan, kertoo uutistoimisto Reutersin kysely.

Kysely tehtiin torstaina ja perjantaina sen jälkeen, kun Trumpin tukijat olivat keskiviikkona tunkeutuneet kongressin rakennuksiin. Trumpin on katsottu lietsoneen valtaajia.

Trumpin poistamista virasta kannatti kyselyssä 57 prosenttia vastaajista. Odotetusti virasta poistoon suhtautuvat myötämielisemmin demokraattien kuin republikaanien kannattajat.

Lähes 70 prosenttia vastanneista sanoi paheksuvansa Trumpin toimintaa ennen kannattajien hyökkäystä Capitolille. Seitsemän kymmenestä Trumpia marraskuun vaaleissa äänestäneestä puolestaan ilmoitti vastustavansa tämän kannattajien tunkeutumista kongressiin.

Reutersin ja tutkimusyritys Ipsosin kyselyyn vastasi noin tuhat ihmistä. Virhemarginaali on 4 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Amerikkalaisten tuntoja on luodannut myös yleisradioyhtiö PBS , jonka kyselyn mukaan Trumpin viraltapanoa kannattaa 48 prosenttia yhdysvaltalaisista. Viraltapanoa kannattaa kyselyssä noin 84 prosenttia demokraateista, mutta vain 15 prosenttia republikaaneista. Puolueiden luvut olivat samansuuntaisia myös Reutersin kyselyssä.

PBS:n mukaan 63 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että Trump on vähintään melko suurelta osin syypää Capitolin mellakoihin. Mellakoitsijoita tuki kyselyssä 8 prosenttia kansalaisista ja republikaaneistakin vain 18 prosenttia.

Torstaina tehtyyn PBS:n ja Marist Poll -tutkimuslaitoksen kyselyyn haastateltiin 875 ihmistä. Kyselyn Virhemarginaali on 4,8 prosenttiyksikköä suuntaansa.