Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Presidentti Trump Twitter-videolla: Keskityn sujuvan vallanvaihdon turvaamiseen

Yhdysvaltain väistyvä presidentti Donald Trump on Twitterissä julkaistussa videotervehdyksessä vakuuttanut keskittyvänsä sujuvan vallanvaihdon turvaamiseen. Trump tuomitsi kongressin rakennukseen kohdistuneen mellakoitsijoiden hyökkäyksen ja vakuutti, että lakia rikkoneet saavat maksaa teoistaan.

– Kaikkien amerikkalaisten lailla olin pöyristynyt väkivallasta, laittomuuksista ja kaaoksesta. Amerikka on lain ja järjestyksen kansakunta. Capitoliin tunkeutuneet mielenosoittajat ovat häpäisseet amerikkalaisen demokratian keskusta, Trump sanoi.

Trump kertoi komentaneensa välittömästi kansalliskaartin ja liittovaltion lainvalvontaviranomaiset turvaamaan rakennuksen mellakoitsijoiden tunkeuduttua sinne. CNN:n tietojen mukaan Trump olisi kuitenkin ollut haluton turvautumaan kansalliskaartiin, ja määräyksen kerrotaankin tulleen varapresidentti Mike Penceltä.

"Taistelin turvatakseni amerikkalaisen demokratian"

Trumpin mukaan tässä hetkessä tarvitaan sovinnontekoa ja yhteistyön henkeä, jolla Yhdysvallat eheytetään koettelevan vuoden 2020 ja presidenttivaalien jäljiltä. Demokratian rapauttamisesta syytetty presidentti vakuutteli, että vaalituloksen kyseenalaistamisessa oli kyse vaalien luotettavuuden turvaamisesta.

– Kampanjani yritti haastaa vaalituloksen kaikkia laillisia väyliä pitkin. Ainoa tavoitteeni oli turvata äänestyksen luotettavuus. Taistelin turvatakseni amerikkalaisen demokratian, Trump sanoi.

Trump vetosi kannattajiinsa, jotta nämä hyväksyisivät vaalituloksen ja vallan vaihtumisen.

– Presidenttinänne palveleminen on ollut elämäni kunnia. Kaikille hienoille kannattajilleni haluan sanoa tietäväni, että olette pettyneitä, mutta haluan teidän tietävän, että ihmeellinen matkamme on vasta alkamassa, Trump sanoi.

Trump ei videolla suoraan tunnusta tappiotaan presidentinvaaleissa demokraattien Joe Bidenia vastaan, mutta vaikuttaa hyväksyneen siirtymän uuteen hallintoon.

Mediat: Trumpin kerrotaan tiedustelleen avustajilta itsensä armahtamisen mahdollisuutta

Yhdysvaltalaismedioiden lähteiden mukaan väistyvä presidentti Donald Trump on kysellyt avustajiltaan sitä, voiko hän armahtaa itsensä ja millaisia seurauksia sillä olisi. Asiasta kertovat CNN ja New York Times .

Tiedotusvälineiden lähteiden mukaan Trump on käynyt keskusteluja aiheesta viime viikkojen aikana. Tiedossa ei ole sitä, onko hän maininnut asiaa Washingtonin mellakan jälkeen.

Trump on aiemminkin kommentoinut, että hänen valtaoikeuksiinsa kuuluu itsensä armahtaminen. Yksikään presidentti ei ole aikaisemmin yrittänyt tällaista, eikä varmuutta ole siitä, hyväksyisivätkö tuomioistuimet tällaisen armahduksen lainvoimaiseksi.

Trumpin tiedottaja: Koko Valkoinen talo tuomitsee kongressin mellakan väkivaltaisuudet

Koko Valkoinen talo tuomitsee kongressin mellakan väkivaltaisuudet, sanoo Valkoisen talon lehdistösihteeri Kayleigh McEnany lyhyessä medialle lukemassaan lausunnossa. McEnany kuvaili tapahtumia mahdottomiksi hyväksyä ja sanoi, että lakia rikkoneet on asetettava syytteeseen, kertoo muun muassa Guardian -lehti.

McEnany sanoi myös presidentin tuomitsevan väkivaltaisuudet. Hän ei kuitenkaan maininnut presidentti Donald Trumpia nimeltä tai ottanut kantaa Trumpin rooliin mellakoiden syntymisessä.

McEnanyn mukaan Valkoisessa talossa työskennellään nyt rauhallisen vallanvaihdon varmistamiseksi. Uutiskanava ABC Newsin mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta kun lehdistösihteeri ottaa esille vallan vaihtumisen ja uuden hallinnon.

CNN: Kongressin poliisipäällikkö eroaa

Kongressin omaa poliisia johtava Steven Sund irtisanoutuu tehtävästään, kertoo CNN . Sundia ja kongressin poliisia on arvosteltu ankarasti sen jälkeen, kun Trumpia kannattaneet mellakoitsijat pääsivät tunkeutumaan kongressirakennukseen lähes esteettä.

Sundin irtisanoutuminen astuu voimaan reilun viikon päästä 16. tammikuuta. Hänen eroaan oli vaatinut edustajainhuoneen puhemies, demokraattien Nancy Pelosi, jonka mukaan myös edustajainhuoneen lainvalvonnasta vastaava johtaja on jättämässä eropaperinsa.

Senaatin demokraattien nykyinen vähemmistöjohtaja Chuck Schumer on puolestaan ilmoittanut irtisanovansa senaatin nykyisen lainvalvonnasta vastaavan johtajan noustuaan senaatin enemmistöjohtajaksi.