Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Syyttäjä vaatii Kotisairaala Luotsin toimitusjohtajana toimineelle sairaanhoitajalle elinkautista – syytetään 96-vuotiaan potilaan murhasta

Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa alkoi torstaina oikeudenkäynti saattohoitoyrityksen omistajien raskaista rikossyytteistä.

Turun kaupunki osti Kotisairaala Luotsilta muun muassa kotisaattohoitopalveluita vuosina 2011–2014. Syyttäjä vaatii Luotsin toimitusjohtajana toimineelle sairaanhoitajalle elinkautista vankeusrangaistusta. Noin 50-vuotiasta miestä syytetään muun muassa 96-vuotiaan potilaan murhasta.

Myös henkilöstöjohtajana toiminutta lääkäriä syytetään rikoksista. Hänelle syyttäjä vaatii ehdotonta vankeusrangaistusta.

Noin 40-vuotias lääkäri ja sairaanhoitaja olivat ennen pariskunta ja pyörittivät Luotsia yhdessä. Molemmat kiistävät kaikki heihin kohdistuneet syytteet.

Uhrin hengitys salpaantui lääkkeistä

Syytteen mukaan 96-vuotias mies oli saattohoidossa palvelutalossa, missä Luotsi vastasi hänelle annetusta injektiokipulääkityksestä. Syytetty sairaanhoitaja antoi uhrille useita eri lääkeaineita, kunnes uhrin hengitys salpaantui, hän meni elottomaksi ja menehtyi, syytteessä sanotaan.

Syytteen mukaan mies oli tietoinen hoitavan lääkärin uhrille määräämästä kipulääkityksestä sekä uhrille aiemmin päivällä annetusta lääkityksestä.

– (Syytetty) on toiminut vastoin hoitavan lääkärin ohjetta ja ilman lääkärin määräystä -- Ottaen huomioon (uhrin) iän, fyysisen kunnon, potilaskertomuksen sekä hänelle aiemmin annetut lääkeainemäärät, on (syytetty) sairaanhoitajakoulutuksensa ja -kokemuksensa perusteella tiennyt, että hänen antamansa aine tappaa (uhrin), syytteessä sanotaan.

Syytteen mukaan muun muassa se, että mies oli varustautunut sellaisilla lääkeaineilla, joita uhrille ei ollut määrätty, kertoo siitä, että teko on tehty vakaasti harkiten tai ainakin suunnitellusti. Teko oli myös erityisen julma, koska uhri oli täysin puolustuskyvytön, syyttäjä sanoo.

Mies kiistää, että potilas olisi kuollut hänen lääkintätoimiensa takia. Miehen mukaan hän ei pistänyt potilaan kanyyliin mitään lääkettä. Kanyylista meni miehen mukaan ainoastaan keittosuolaa. Potilaan ihoon mies sanoo pistäneensä ainoastaan lääkärin määräämää lääkettä.

Syytetyn mukaan potilaan kuolema liittyi tämän sairauksiin. Mies katsoo, että siinäkin tilanteessa, että hänen hoidollaan katsottaisiin olevan yhteys potilaan kuolemaan, tekoa ei voitaisi pitää tahallisena henkirikoksena.

Antoi morfiinia ilman lääkärin lupaa

Murhan lisäksi miestä syytetään muun muassa kahden potilaan törkeästä pahoinpitelystä. Ensimmäisessä tapauksista mies oli mennyt hoitamaan saattohoidossa ollutta uhria tämän kotiin.

Syytteen mukaan mies laittoi tajuttomana olleelle uhrille ilman lääkärin määräystä kipupumpun, johon hän laittoi morfiinia ja toista lääkeainetta. Näin ollen mies teki täysin puolustuskyvyttömälle uhrille ruumiillista väkivaltaa taikka tällaista väkivaltaa tekemättä vahingoitti tämän terveyttä, aiheutti tälle kipua tai saattoi tämän tiedottomaan tai muuhun vastaavaan tilaan, syytteessä sanotaan.

Myös toisessa tapauksessa mies meni hoitamaan potilasta tämän kotiin. Syyttäjän mukaan mies antoi tajuttomana olleelle uhrille kahdeksan milligrammaa morfiinia, vaikka uhrilla oli vakava munuaisten vajaatoiminta ja maksakirroosi, ja lääkäri oli merkinnyt potilastietoihin, ettei morfiinia pidä antaa.

Syyttäjän mukaan miehen menettelystä koitui uhrille hengenvaarallinen tila.

Mies kiistää syytteet törkeistä pahoinpitelyistä. Kipupumppu laitettiin miehen mukaan lääkärin määräyksestä. Hän kiistää, että potilaalle olisi aiheutunut siitä hengenvaarallinen tila.

– Kysymys on ollut (potilaan) oireenmukaisesta hoidosta. Hoito on tehty (potilaan) eduksi ja hänen olonsa helpottamiseksi. (Syytetyn) toimia ei voida arvioida tahallisena pahoinpitelyrikoksena, miehen käräjäoikeudelle toimittamassa vastauksessa sanotaan.

Toiselle potilaalle mies myöntää antaneensa morfiinia ilman lääkärin määräystä. Hän sanoo yrittäneensä tavoittaa lääkäriä tässä onnistumatta ja merkinneensä lopulta annetun lääkkeen potilasraporttiin. Miehen mielestä lääke ei ollut vaarallinen, vaan paransi potilaan tilaa.

Potilas antoi miehelle autonsa

Epäillyssä törkeässä kiskonnassa on kyse Luotsin asiakkaana olleen iäkkään pariskunnan kohtuuttomasta laskuttamisesta. Syytteen mukaan Luotsi laskutti yhdeksänkymppistä pariskuntaa runsaan kahden vuoden kotihoidosta yhteensä lähes 140 000 euroa.

Lisäksi sairaanhoitajamies sai pariskunnan naisen kiintymään itseensä niin, että nainen luovutti miehen nimiin yli 65 000 euron arvoisen henkilöauton, syytteessä sanotaan.

Syytteen mukaan syytetyt mies ja nainen saivat menettelyllään noin 100 000 euron hyödyn itselleen tai edustamalleen yritykselle.

– Kiskonnassa on tavoiteltu huomattavaa hyötyä, rikoksentekijät ovat käyttäneet häikäilemättömästi hyväksi (uhrien) erityistä heikkoutta ja/tai muuta turvatonta tilaa ja kiskonta on myös kokonaisuutena arvostellen ollut törkeä, syytteessä sanotaan.

Miestä syytetään myös törkeästä kavalluksesta. Syytteen mukaan hän anasti Luotsin varoja lähes 27 000 euroa. Miehen epäillään myös väärentäneen naislääkärin allekirjoituksen huomattavaan määrään tilausasiakirjoja, joilla hän syyttäjän mukaan sai laittomasti apteekista suuren määrän morfiinia.

Miestä syytetään törkeästä väärennyksestä sekä törkeästä huumausainerikoksesta, koska syytteen mukaan mies piti hallussaan jopa yli 25 500:aa kerta-annosta morfiinia.

Törkeän kiskonnan lisäksi naislääkäriä syytetään törkeästä väärennyksestä, koska hän syyttäjän mukaan allekirjoitti lääkereseptilomakkeita, joihin muut ihmiset kirjasivat myöhemmin lääkeaineet sekä lääkkeiden saajat.

Virkamiehille vaaditaan tuntuvia sakkoja

Poliisin tietojen mukaan Turun kaupunki ulkoisti Luotsille noin 185 potilaan hoidon. Tarjouskilpailussa yhtiö oli selvästi halvin.

Neljää Turun kaupungin entistä tai nykyistä virkamiestä syytetään virkavelvollisuuden rikkomisesta. Syyttäjän mukaan he laiminlöivät valvonnan, minkä takia Luotsin potilaiden turvallisuus vaarantui.

Laiminlyönneistä johtuen Luotsilta puuttui asianmukaisen koulutuksen saanutta henkilökuntaa, henkilökuntaa oli liian vähän ja potilasmerkinnät olivat niin puutteelliset, ettei niistä voitu todeta annettuja hoitotoimenpiteitä tai seurata lääkkeiden käyttöä, syytteissä luetellaan.

Puutteita oli syyttäjän mukaan myös saattohoidossa kuolleiden potilaiden kohtelussa.

– Luotsin hoidossa kuolleita saattohoitopotilaita ei ole lain ja sopimuksen edellyttämällä tavoin todettu kuolleeksi, ennen kuin potilaat on viety ruumishuoneen kylmiöön, joten yli sadan potilaan ruumiit on viety kylmiöön ilman, että potilaita on lääkäri todennut kuolleeksi, syyttäjä sanoo.

Virkamiehille vaaditaan tuntuvia sakkorangaistuksia. Kaikki syytetyt kiistävät syyllistyneensä rikokseen.

Rikosepäilyjen poliisitutkinta kesti noin kaksi vuotta. Poliisin mukaan yrityksen nimi nousi esiin erään toisen rikostutkinnan yhteydessä.

Poliisi ei ole kertonut, mistä toisesta tutkinnasta on kyse. Miessairaanhoitaja on kuitenkin aiemmin tuomittu huumausainerikoksesta kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeuteen samassa huumevyyhdessä viihdetaiteilija Jari Sillanpään kanssa. Mies oli tuomion mukaan muun muassa pitänyt hallussaan, käyttänyt ja välittänyt eteenpäin kristallina tunnettua dekstro-metamfetamiinia.