Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keskustan Saarikko tyrmää ajatuksen kotihoidon tuen poistamisesta työllisyyden kohentamiseksi

Keskustan puheenjohtaja, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko tyrmää ajatuksen kotihoidon tuen poistamisesta työllisyyden kohentamiseksi.

Helsingin Sanomien mukaan työ- ja elinkeinoministeriön asettama riippumaton tutkijaryhmä esittää kotihoidon tuen poistamista keskeiseksi keinoksi työllisyyden kohentamiseksi. HS:n mukaan tutkijat katsovat, että kotihoidon tuen poistaminen voisi tuoda pitkällä aikavälillä noin 10 000 työllistä lisää.

– Minulle perhevapaat ja pienten lasten kotihoidontuki ovat lapsi- ja perhelähtöisiä arvokysymyksiä. Siksi olen puolustanut ja puolustan edelleen pienten lasten perheiden kotihoidontukea, Saarikko kirjoittaa Facebookissa .

Saarikko muistuttaa, että Suomi tarvitsee enemmän vauvoja.

– Alhaisen syntyvyyden keskeisin syy on nuorten aikuisten kaikkinainen epävarmuus. Sitä ei kannata ruokkia perhe-etuuksien heikentämisellä, Saarikko kirjoittaa.

Tärkeä kysymys keskustalle

Hallituspuolueista erityisesti keskustalle kotihoidon tuen säilyttäminen on ollut erittäin tärkeää. Nykyiseen hallitusohjelmaan on kirjattu kotihoidon tuen jatkuvan nykymuotoisena.

Saarikon mukaan keskusta haluaa tukea perheiden omia valintoja. Puolue haluaa, että laadukkaat varhaiskasvatuksen palvelut ja joustava perhevapaajärjestelmä mahdollistavat jokaiselle perheelle omaan elämäntilanteeseen sopivan ratkaisun.

– Sitouduimme hallituksen aloittaessa siihen, että olemme valmiita lisäämään valtion menoja vanhempainvapaakuukausien ja joustojen lisäämiseksi. Siis perheiden kannalta nykytilaa parempaan uudistukseen. Emme huonompaan, Saarikko kirjoittaa.

Saarikon mukaan suomalaiset naiset ansaitsevat arvostusta ahkeruudestaan elämän kaikilla saroilla. Perhevapaiden käyttäjien syyllistämisen on Saarikon mielestä loputtava.

– Tilastot osoittavat, että suomalaisten naisten työpanos on kansainvälisessä vertailussa jo nyt vahva, Saarikko kirjoittaa.

Loppuraportti myöhemmin talvella

Työ- ja elinkeinoministeriön asettamaa tutkijaryhmää johtaa taloustieteen professori Markus Jäntti. Ryhmän loppuraportin on HS:n mukaan määrä valmistua myöhemmin talvella.

Kotihoidon tukea voidaan maksaa alle 3-vuotiaan lapsen vanhemmalle, joka hoitaa lastaan kotona. Tukea voi saada siihen asti, kunnes perheen nuorin lapsi täyttää kolme vuotta. Kotihoidon tukea ei saa lapsesta, jolla on kunnallinen päivähoitopaikka.

Lisäksi osa kunnista maksaa kotihoidon tuen kuntalisää.

Kotihoidon tukea on pidetty yhtenä syynä siihen, että Suomessa pienten lasten äitien työllisyysaste on matalampi kuin muissa Pohjoismaissa. HS:n mukaan ministeriön asettama tutkijaryhmä uskoo, että kotihoidon tuen poistaminen lisäisi etenkin naisten työllisyyttä.