Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiina aloitti verkkokauppajätti Alibabasta monopolitutkinnan – yhtiön osakkeiden arvo lähti sukeltamaan Hongkongin pörssissä

Kiina on aloittanut verkkokauppajätti Alibabasta monopolitutkinnan, kertovat kiinalaisviranomaiset.

Yhtiön osakkeet lähtivät sukeltamaan Hongkongin pörssissä sen jälkeen, kun kiinalaisviranomaiset olivat kertoneet tutkinnasta. Yhtiö kertoi tiedotteessa tekevänsä tutkinnan osalta yhteistyötä sääntelyviranomaisten kanssa.

Verkkokaupalla menestykseen ratsastanut Alibaban perustaja Jack Ma on yksi Kiinan rikkaimpia ihmisiä. Hänen omaisuutensa arvioidaan olevan 58 miljardin dollarin suuruinen.

Alibabaa tutkitaan "epäillyn monopolistisen toiminnan" vuoksi, kaupankäyntiä hallinnoiva virasto kertoi tiedotteessaan. Alibaba on yksi Kiinan vaikutusvaltaisimmista yhtiöistä ja se on ollut toistuvasti hallinnon tähtäimessä.

Tutkinta uhkaa haitata kiinalaisen verkkokauppaympäristön uudistaneen yhtiön kasvua. Hongkongin pörssissä osakkeiden arvo laski tutkinnan vuoksi alimmalle tasolleen viiteen kuukauteen.

Myös tytäryhtiö Ant Group joutuu syyniin

Kiinan valtionmedia kertoo, että viranomaiset aikovat käydä keskusteluja myös Alibabasta irtautuneen finanssiteknologiayritys Ant Groupin kanssa.

Kiina torppasi marraskuun alussa Ant Groupin yrityksen listautua pörssiin. Qatarilaisen uutiskanavan al-Jazeeran mukaan yritys oli pyrkinyt Hongkongin ja Shanghain pörsseihin.

Ant Group tuli tunnetuksi päätuotteensa verkkomaksupalvelu Alipayn avulla. Sittemmin yritys on laajentanut toimintaansa muun muassa tarjoamalla lainoja, luottoa sekä vakuutuksia sadoille miljoonille kuluttajille ja pienyrityksille.

Yritystoiminnan laajentuminen perinteisemmän pankkitoiminnan reviirille on johtanut pelkoihin ja kateuteen Kiinan pankkimaailmassa, joka on suuntautunut pitkälti tukemaan hallinnon politiikkaa ja suuria korporaatioita.

Yhtiön vaikutuspiirin laajentuminen kiinalaisten kulutustottumuksiin on johtanut myös pelkoihin siitä, että henkilökohtaisen velan määrä voisi mahdollisesti myrkyttää taloutta laajemminkin.

Myös Ant Group kertoi tekevänsä yhteistyötä tutkinnan kanssa.

Jack Ma on Kiinan talousjärjestelmän kovasanainen kriitikko

Ma on aiemmin kritisoinut kovasanaisesti Kiinan vanhentunutta talousjärjestelmää. Lokakuussa miljardööri muun muassa kutsui valtio-omisteisia pankkeja "panttilainaamoiksi". Lokakuisen lausunnon vuoksi Ma kutsuttiin sääntelyviranomaisten kuultavaksi vain hieman ennen Ant Groupin listautumisyrityksen kariutumista.

Pörssitoiveiden kariutumisen jälkeen Ma on pitkälti vältellyt parrasvaloja.

Itä-Aasiaa Sydneyn Lowy-instituutissa tutkivan Richard McGregorin mukaan tuore tutkinta piilottaa allensa poliittisen viestin.

– Yksikään yritys, tai yksikään yksilö, ei voi kasvaa Kiinassa niin suureksi, että ne voisivat mahdollisesti haastaa kommunistisen puolueen auktoriteetin, hän sanoi uutistoimisto AFP:lle.