Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruotsin kuningas koronasta: "Olemme epäonnistuneet"

Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa katsoo, että Ruotsi on epäonnistunut koronapandemian hoidossa. Kuningas kommentoi tautitilannetta kuningasperheen vuosikatsauksessa , joka televisioidaan joulun alla maanantaina.

– Minusta me olemme epäonnistuneet. Meillä on kuollut monia, ja se on kauheaa. Tämä on jotain, josta me kaikki kärsimme, kuningas sanoo.

Ruotsissa on tilastoitu yli 7 000 koronaan liittyvää kuolemantapausta.

– Ruotsin kansa on kärsinyt valtavasti vaikeissa oloissa. Sitä ajattelee kaikkia, jotka eivät ole voineet hyvästellä menehtyneitä perheenjäseniään. Minusta on raskas ja traumaattinen kokemus, ettei voi jättää jäähyväisiä.

Kaarle Kustaa luonnehtii tautia "kauheaksi" ja sanoo kokevansa myötätuntoa kaikkia kohtaan, jotka ovat menettäneet henkensä tai läheisiään.

Itsekin ikänsä puolesta riskiryhmään kuuluva 74-vuotias kuningas vastaa kysymykseen, pelkääkö hän tartuntaa.

– Viime aikoina se on tuntunut yhä konkreettisemmalta. Se on ryöminyt yhä lähemmäs. Sitä ei toivoisi.

"Hätkähdyttävä ja harvinainen lausunto"

Kuninkaan kommentteja koronapandemian hoidosta pidettiin hyvin poikkeuksellisina. Ruotsin television haastattelema julkisoikeuden professori Henrik Wenander sanoi, että lausunto on kuninkaalta epätavallinen, koska perustuslain mukaan hän pysyy politiikan ulkopuolella.

– On hätkähdyttävää ja epätavallista, että hän ilmaisee itseään tällä tavalla, Wenander sanoi.

Wenanderin mukaan kuningas kokee, että hänen tulee kommentoida tapahtumia ja Ruotsin suurta uhrilukua.

Kuningashuonetta seuraavan Svensk Damtidning -aikakauslehden päätoimittaja Johan T Lindwall pitää myös lausuntoa yllättävänä.

– Olen yllättynyt, että hän valtionpäämiehen roolissaan antaa näin terävän lausunnon. Tämä tullaan tulkitsemaan arvosteluna hallitusta kohtaan, Lindwall sanoi.

Lindwall huomautti, että kuningas oli kriittinen myös kommentoidessaan hallituksen toimintaa vuoden 2004 tapaninpäivän tsunamin jälkeen.

– Tämä ei ollut mikään lipsahdus, hän on harkinnut tätä.

Ruotsin kuningashuone painotti kuitenkin uutistoimisto AFP:n tenttaamana, ettei lausuntoja tulisi ottaa kommenttina maan koronastrategialle. Lisäksi kuninkaan puheiden painotettiin olevan "ei-poliittisia".

Kuningashuoneen tiedotuspäällikön Margareta Thorgrenin mukaan kuningas viittaa koko Ruotsiin ja koko yhteiskuntaan. Hän osoittaa tiedotuspäällikön mukaan empatiaa pandemiassa kuolleille sekä niille, joihin pandemia on vaikuttanut eri tavoin.

Tegnell joutui grilliin kuninkaan kommenttien vuoksi

Valtionepidemiologi Anders Tegnelliä grillattiin torstaina viranomaisten lehdistötilaisuudessa. Hän ei kuitenkaan suostunut kommentoimaan kuninkaan esittämää kritiikkiä.

– Minulla ei ole mitään syytä arvioida sitä. Me varmastikin keskustelemme vielä pitkän aikaa tämän jälkeen siitä, missä olemme onnistuneet ja epäonnistuneet, hän sanoi uutistoimisto TT:n mukaan.

Tegnellin mukaan on selvää, että Ruotsissa kuolleiden lukumäärä on erittäin valitettava.

– Meidän täytyy työskennellä ymmärtääksemme, mitä voisimme tehdä paremmin, jotta näin ei tapahtuisi enää toiste, Tegnell sanoi.

Valtionepidemiologia pyydettiin kommentoimaan kuninkaan puheita ja kertomaan, onko kuningas hänen mielestään oikeassa kutsuessaan Ruotsin strategiaa epäonnistuneeksi.

– Mielestäni meidän tulisi antaa niiden, jotka tutkivat tätä tulevaisuudessa, ottaa kantaa siihen. Minulla ei ole mielipidettä siitä, mitä kuningas sanoo tai ajattelee, hän vastasi.

Luottamus hiipuu

Pääministeri Stefan Löfvenin mielestä Ruotsissa on puolestaan epäonnistuttu kuninkaan puheiden tulkitsemisessa. Löfvenin mielestä kuninkaan lausunto on "vahvistus sille, mitä olemme jo sanoneet".

– Se tosiasia, että niin moni on kuollut, on epäonnistuminen, emme voi nähdä sitä millään muulla tavalla. Niin minä sen tulkitsen, Löfven kommentoi asiaa TT:n mukaan.

AFP:n mukaan Löfven kuitenkin kertoi, että strategiasta voidaan kokonaisuutena vetää todellisia johtopäätöksiä vasta, kun pandemiasta on selvitty. Hän lisäsi myös, että puutteet vanhustenhuollon osalta on jo myönnetty.

Kansalaisten luottamus Ruotsin kansanterveysvirastoon ja valtionepidemiologi Tegnelliin on laskenut, kertoo Dagens Nyheterin teettämä kysely.

Joulukuussa tehdyssä kyselyssä 34 prosenttia sanoi luottavansa yleensä viranomaisten kykyyn hoitaa pandemiaa. Syyskuussa lukema oli 56 prosenttia.

Kansanterveysviranomaiseen luotti nyt 52 prosenttia, kun syyskuussa luottavaisten osuus oli 68 prosenttia. Luottamus Tegnelliin laski samalla jaksolla 72 prosentista 59 prosenttiin. Taso on nyt alimmillaan sitten ensimmäisten, maaliskuussa tehtyjen mittausten.

Hallituksen toimintaan luotti nyt vain 31 prosenttia vastaajista.

– Luottamus on alamäessä. Vaarana on, että kun luottamus viranomaisiin hiipuu, saattaa yhä harvempi enää kuunnella heidän antamiaan neuvoja ja suosituksia. Tällä voi olla kohtalokkaita seurauksia, sanoi kyselyn tehneen Ipsos -yhtiön analyytikko Nicklas Källebring.