Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Lämpenevät talvet luultavasti lisäävät rottien määrää Suomessa, vielä tänään ehtii postittaa joulutervehdyksen joulumerkillä, valitsijat vahvistavat Bidenin vaalivoiton

Ilmaston lämpenemisestä seuraavat leudommat talvet mitä luultavimmin lisäävät rottien ja koettujen rottaongelmien määrää Suomessa. Helsingin kaupunkirottaprojektissa työskentelevä ekologian ja evoluutiobiologian tutkijatohtori Tuomas Aivelo kertoo, että kylmyydestä johtuvat ravinnonhankinnan ongelmat ovat merkittävä tekijä siinä, miksi rottakannat tuppaavat romahtamaan talvisin.

Hänen mukaansa tieto on vielä epävarmaa, mutta oletus on, että rotille riittää paremmin ruokaa lämpiminä talvina. Se taas tarkoittaa, että rottakanta pysyy korkeampana talven läpi, jolloin ne pystyvät lisääntymään enemmän kesällä.

Etäopiskelu on kuormittanut monin tavoin

Koronapandemian takia muuttuneet opetusjärjestelyt ovat aiheuttaneet ongelmia eri koulutusasteilla.

Kansallinen koulutuksen arviointikeskus selvitti kevään ja kuluneen syksyn aikana poikkeusolojen vaikutuksia oppimisen edellytyksiin.

Vaikka opetuksen menetelmiä kehitettiin monin tavoin, ei kaikilla opiskelijoilla ole ollut riittäviä etäopiskelun valmiuksia, eivätkä he ole saaneet tarpeeksi tukea opintoihinsa.

Selvitykseen kerättiin tietoja perusopetuksesta, toisen asteen koulutuksesta, korkeakouluilta, rehtoreilta, opettajilta ja oppilailta.

United Brotherhoodia koskevassa laajassa oikeudenkäynnissä annetaan tänään tuomio

Rikollisryhmä United Brotherhoodia koskevassa laajassa oikeudenkäynnissä annetaan tänään tuomio.

Pääsyytettynä asiassa on viranomaisten ryhmän johtajana pitämä porvoolaismies. Häntä syytetään muun muassa törkeistä huumausaine- ja talousrikoksista. Syyttäjän mukaan hän lisäksi pahoinpiteli törkeästi yhden jengin jäsenen. Mies kiistää johtaja-aseman ja kaikki syytteet.

Käräjäoikeudessa on tänä syksynä käsitelty myös UB:n lakkauttamista. Asiassa annetaan tuomio helmikuussa.

Käräjäoikeus antaa tuomion asiassa, jossa isää syytetään nelikuisen vauvan tappamisesta

Varsinais-Suomen käräjäoikeus antaa tänään tuomion asiassa, jossa isää syytetään nelikuisen vauvan taposta.

Poliisin mukaan tyttövauva kuoli toukokuussa asunnossa Oripäässä. Vauvalla oli poliisin mukaan vammoja, jotka eivät voi olla itse aiheutettuja.

Syytetty, 37-vuotias mies määrättiin esitutkinnan aikana mielentilatutkimukseen. Oikeudenkäynti asiassa järjestettiin marraskuun lopulla suljetuin ovin.

Ihmisen epäillään vajonneen jäihin Torniossa – mönkijän jäljet johtivat avantoon

Ihmisen epäillään vajonneen jäihin Torniossa, kertoo Lapin pelastuslaitos. Pelastuslaitoksen tiedotteessa kerrotaan, että sukeltajat etsivät vajonnutta, mutta ketään ei löydetty.

Pelastuslaitos kertoo, että paikan päällä mönkijän jäljet johtivat avantoon.

Oulun poliisista kerrottiin STT:lle aamuyöllä, että ihmisen etsintä jatkuu aamulla.

Pelastuslaitos sai ilmoituksen veden varaan joutuneesta ihmisestä sunnuntaina ennen iltakymmentä.

Vielä tänään ehtii postittaa joulutervehdyksen joulumerkillä

Joulun ikimerkillä lähetettävät joulukortit ehtivät ilahduttaa vastaanottajaa vielä ennen joulua, jos ne laittaa matkaan tänään. Lisäksi Posti suosittelee, että joulukortit suljetaan kotitalouksiin jaettujen punaisten kuorien sisään, sillä se nopeuttaa korttien päätymistä joulukorttilajitteluun.

Kortit ehtii postittaa myöhemminkin, mutta tällöin niiden lähettäminen on kalliimpaa.

Postin mukaan suomalaiset ovat yhä tunnollisia joulutervehdysten lähettäjiä. Esimerkiksi viime jouluna kortteja lähetettiin noin 15 miljoonaa kappaletta.

Stockmannin yrityssaneerauksesta luvassa tietoa tänään

Stockmannin saneerausohjelmaehdotus jätetään tänään Helsingin käräjäoikeudelle. Ehdotus oli alun perin tarkoitus jättää jo perjantaina, mutta sille annettiin lisäaikaa viikonlopun yli.

Yhtiön on määrä julkaista ehdotuksesta pörssitiedote.

Syvästi velkaantunut ja koronasta pahasti kärsinyt tavarataloyhtiö hakeutui yrityssaneeraukseen huhtikuussa. Saneerauksen elokuussa valmistuneessa perusselvityksessä todettiin, että yhtiön talousongelmat juontavat juurensa muun muassa liian aggressiivisesta laajentumisesta sekä myöhästymisestä verkkokaupan kehittämisessä.

Yhdysvallat vahvisti hallintoonsa kohdistuneen kyberhyökkäyksen – lehtitietojen mukaan hyökkääjät olisivat Venäjältä

Yhdysvallat myönsi sunnuntaina, että maan hallinnon tietojärjestelmät ovat olleet kyberhyökkäyksen kohteena, kertoo muun muassa uutistoimisto AFP.

Washington Post -lehden mukaan esimerkiksi valtiovarainministeriöön ja kauppaministeriöön kohdistuneet hyökkäykset olisivat peräisin Venäjältä. Lehden lähteiden mukaan kyse on globaalista vakoilutoimesta, joka on jatkunut kuukausia. Laajan hyökkäyksen takana olevat hakkerit ovat lehden mukaan kytköksissä Venäjän valtioon.

Hyökkäyksessä oli tunkeuduttu esimerkiksi ministeriöiden sähköposteihin, lehti kertoo.

Mies avasi tulen joulukonsertin jälkeen Manhattanilla – poliisi ampui asemiehen

Yhdysvalloissa joululaulukonsertti New Yorkin Manhattanilla päättyi sunnuntaina ampumiseen, kertovat useat mediat. Aseen kanssa liikkunut mies avasi tulen, kun ihmiset olivat poistumassa kirkon pihalla pidetyn konsertin jälkeen.

Mediatietojen mukaan kukaan ei kuitenkaan haavoittunut miehen luodeista. Poliisi ampui asemiestä, joka kuljetettiin sairaalaan vakavasti loukkaantuneena. New Yorkin poliisipäällikkö kertoi myöhemmin tiedotustilaisuudessa miehen kuolleen.

Uutistoimisto AFP:lle puhunut silminnäkijä arvioi miehen ampuneen noin kymmenen laukausta. New York Timesin mukaan on mahdollista, että mies ei tähdännyt kohti konserttiväkeä.

AFP:n mukaan konsertissa oli joitakin satoja ihmisiä. Konsertti päättyi myöhään sunnuntai-iltana Suomen aikaa.

Valitsijat vahvistavat tänään Bidenin vaalivoiton

Kunkin osavaltion valitsijat antavat tänään äänensä Yhdysvaltain presidentinvaaleissa. Valitsijoiden odotetaan äänestävän presidentiksi demokraattien Joe Bidenin.

Valitsijoita on yhteensä 538. Vaalituloksen perusteella Bidenin pitäisi saada 306 valitsijaääntä ja presidentti Donald Trumpin 232.

Yksittäiset valitsijat voivat teoriassa äänestää eri tavoin kuin heidän kuuluisi, mutta nämä ovat yleensä yksittäistapauksia, joilla ei ole vaikutusta vaalitulokseen.

Presidentti Trump on kieltäytynyt tunnustamasta vaalitappiotaan ja esittänyt perusteettomia väitteitä vaalivilpistä.

Afrikkalaisvaltio Eswatinin pääministeri kuoli 52-vuotiaana – oli sairaalahoidossa koronatartunnan vuoksi

Eteläisessä Afrikassa sijaitsevan Eswatinin pääministeri Ambrose Dlamini on kuollut 52-vuotiaana.

Maan hallinnon lausunnon mukaan Dlamini kuoli sunnuntaina sairaalassa Etelä-Afrikassa. Pääministeri oli siirretty hoitoon naapurimaahan joulukuun alussa. Hän oli saanut positiivisen koronatestituloksen pari viikkoa aiemmin.

Lausunnossa ei kuitenkaan määritelty Dlaminin kuolinsyytä.

Eswatini tunnettiin aiemmin Swazimaana. (Lähde: AFP)

Brittiläinen jännityskirjailija John le Carre on kuollut

Brittiläinen jännityskirjailija John le Carre on kuollut 89-vuotiaana. Asiasta kertoi kirjailijan edustaja sunnuntaina.

Le Carre, oikealta nimeltään David Cornwell, teki pitkän uran kirjailijana. Hänen ensimmäinen romaaninsa julkaistiin 1960-luvun alussa. Viimeisin teos julkaistiin viime vuonna.

Le Carren vakoilun maailmaan keskittyneistä kirjoista on tehty myös elokuvia.

Le Carre kuoli lauantaina lyhyen sairauden jälkeen Cornwallissa Lounais-Englannissa, edustaja kertoo. (Lähde: AFP)