Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Europol takavarikoi kymmenien miljoonien eurojen edestä lääkkeitä ja dopingaineita – myös käsidesiä ja kasvomaskeja takavarikkoon

Europol on laajassa operaatiossa takavarikoinut 73 miljoonan euron edestä lääkkeitä ja dopingaineita. Operaation yhteydessä pidätettiin yli 600 rikoksista epäiltyä ihmistä, Europol kertoo tiedotteessaan.

Takavarikoitujen esineiden ja aineiden joukossa oli myös koronavirusaiheisia tarvikkeita kasvomaskeista koronatesteihin. Europol kertoo takavarikoineensa muun muassa 70 000 litraa käsidesiä. Europolin mukaan koronaviruspandemian aikana on ollut nähtävissä, että rikolliset käyttävät häikäilemättä ihmisten pelkoja hyväkseen omien etujensa ajamisessa.

Lääkkeiden salakuljetus on lisääntymässä maailmanlaajuisesti.

– Salakuljetus syöpäpotilaiden kustannuksella ei ole vain laitonta, se on kauhistuttavaa ja surullista. Kohdennetulla toiminnalla havaitsimme 58 tapausta, joissa oli mukana laittomia ja vaatimusten vastaisia onkologisia lääkkeitä, hormonaalisia aineita sekä ravintolisiä, sanoo Euroopan petostentorjuntaviraston (OLAF) pääjohtaja Ville Itälä tiedotteessa.

Rikollisryhmät laajentaneet toimintaansa lääkkeiden salakuljetukseen

Europolin mukaan järjestäytyneet rikollisryhmät ovat laajentaneet toimintaansa myös lääkkeiden salakuljetusbisnekseen. Operaation aikana viranomaiset hajottivat 26 rikollisryhmää.

Europolin mukaan yhä enenevissä määrin on havaittavissa laittomien laboratorioiden tuottamia lääkkeitä, anabolisia steroideja sekä huumausaineita. Myös esimerkiksi syöpälääkkeitä myydään katukaupassa entistä enemmän, kun niitä on saatu haltuun tekaistujen reseptien avulla.

Suomen, Ranskan, Kreikan ja Italian johtamassa operaatiossa oli mukana viranomaisia 27 maasta. Euroopan unionin ulkopuolisia maita olivat Albania, Bosnia ja Hertsegovina, Kolumbia, Moldova, Pohjois-Makedonia, Norja, Serbia sekä Ukraina.