Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtiontalouden tarkastusvirasto pitää hallituksen talouspolitiikkaa onnistuneena – työllisyyspäätösten vaikutukset julkistalouteen olleet kuitenkin vaatimattomia

Valtiontalouden tarkastusvirasto VTV arvioi, että hallituksen työllisyyspäätösten vaikutukset julkistalouteen ovat olleet vaatimattomia.

VTV pitää perusteltuna, että koronakriisistä huolimatta työllisyyttä yritetään edelleen kasvattaa. Hallituksen asettama tavoite on noussut 60 000:sta 80 000 työlliseen, mutta aikataulu venyi hallituskaudesta vuosikymmenen loppuun.

Hallituksen niin sanotussa kestävyystiekartassa on määritelty, että uudella työllisyystavoitteella vahvistettaisiin julkista taloutta kahdella miljardilla eurolla.

– Tiekartan nykyinen versio perustuu optimistiseen oletukseen, että toteutettavista työllisyystoimista ei koidu lainkaan kustannuksia julkiselle taloudelle, sanoo VTV:n vanhempi ekonomisti Matthias Strifler tiedotteessa.

Hänen mukaansa tavoite on vaativa. On olemassa riski, että edes kestävyystiekartassa kuvatulla työllisyyden lisäyksellä ei saavuteta tavoiteltuja julkistaloudellisia vaikutuksia.

VTV vaatii, että hallituksen pitäisi esittää tarkemmin julkista taloutta vahvistavat toimenpiteet ja niiden julkistaloudelliset vaikutukset.

Virasto arvioi kuitenkin, että hallituksen finanssipolitiikka on ollut koronakriisissä onnistunutta ajoitukseltaan ja mittakaavaltaan.

Koronakriisi nostaa julkista velkaa voimakkaasti

Koronakriisi ja sen hoito nostavat julkista velkaa voimakkaasti. VTV patistaa hallitusta vakauttamaan kasvanutta julkisen talouden velkasuhdetta. Hallituksen suunnittelemilla työllisyystoimilla on tässä suuri rooli.

– Matala korkotaso auttaa julkista taloutta tällä hetkellä, eikä aiempaa korkeampi velkataso ole välttämättä kestämätön julkiselle taloudelle. On kuitenkin erittäin tärkeää vakauttaa velkasuhde tämän vuosikymmenen aikana, jotta velan aiheuttama riski ei nouse liian suureksi, VTV:n johtava finanssipolitiikan tarkastaja Mika Sainio sanoo.

VTV:n johtaja Matti Okko pitää tärkeänä, että julkista taloutta ohjataan kriisin jälkeen vakautustavoitteen mukaiselle kehitysuralle. Se edellyttää, että sitoudutaan keskipitkän aikavälin taloussuunnitteluun.

– Siksi julkisen talouden tavoitteet ja menokehys ovat tärkeitä. On myös hyvä huomata, että tavoitteet voivat olla epävarmoissa oloissa väljempiä kuin normaalisti, hän painottaa.

- - - - - -

Korjattu klo 15.00: Väliotsikon jälkeen ensimmäinen suora sitaatti on Mika Sainion, ei Matthias Striflerin. Lisäksi muutettu jutun kärkeä ja rakennetta.