Kanada vaikeuttaa lääkkeiden vientiä Trumpin helpottaessa lääkkeiden maahantuontia pohjoisnaapurista

Kanada ilmoitti kieltävänsä joidenkin lääkkeiden viennin maasta vastauksena Yhdysvaltain suunnitelmiin tuoda lääkkeitä pohjoisnaapurinsa puolelta. Kiellot kohdistuvat lääkkeisiin, jotka ovat jo vähissä tai joiden uskotaan käyvän vähiin lähiaikoina.

Kanadan vientikielto tuli maan terveysministeriön mukaan voimaan perjantaina. Ministeriön mukaan kiellon tavoitteena on suojella Kanadan lääkevarastoja massavienniltä, joka voisi pahentaa lääkepulaa oman maan rajojen sisällä.

– Tiettyjen Kanadan markkinoille tarkoitettujen lääkkeiden levittäminen käytettäväksi Kanadan ulkopuolella on kielletty, jos myynti voisi aiheuttaa tai pahentaa lääkepulaa Kanadassa, terveysministeriö sanoi lauantaina.

Ministeriön mukaan kielto oli tarpeen, sillä Kanadan markkinat ovat suhteellisen pienet ja noin 68 prosenttia maassa käytetyistä lääkkeistä tulee ulkomailta. Tästä syystä on ministeriön mukaan syytä välttää tuotannolle mahdollisesti aiheutuvia häiriöitä.

Reseptilääkkeet halvempia Kanadassa kuin USA:ssa

Yhdysvalloissa lääkkeiden maahantuontia helpottavaa suunnitelmaa on kehitellyt väistyvä presidentti Donald Trump. Maanantaina voimaan tulevat muutokset mahdollistaisivat sen, että apteekit ja jälleenmyyjät voisivat tuoda isoja määriä reseptilääkkeitä Kanadasta.

Trumpin suunnitelman tavoitteena on laskea lääkkeiden hintaa yhdysvaltalaisille. Samaan aikaan koronapandemia on kuitenkin lisännyt joidenkin lääkkeiden kysyntää.

Reseptilääkkeet ovat usein halvempia Kanadassa kuin Yhdysvalloissa. Kanadassakin hinnat ovat kuitenkin korkeampia kuin monissa muissa teollisuusmaissa.

Myös Yhdysvaltain seuraava presidentti Joe Biden on puhunut siitä, että hän antaisi potilaiden tuoda reseptilääkkeitä maan rajojen ulkopuolelta osana suunnitelmiaan hintojen laskemiseksi.

Terveydenhuollon saatavuuden ja hinnan lisäksi myös reseptilääkkeiden hinta on tärkeä aihe Yhdysvaltain politiikassa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka