Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Elinkeinoelämän järjestöt syyttävät kuntayhtiöitä epäreilusta kilpailusta, Kuntaliitto: Selkeät pelisäännöt ovat olemassa

Elinkeinoelämän järjestöt vaativat, että kuntayhtiöiden mahdollisuutta toimia markkinoilla pitää rajoittaa. Järjestöjen mukaan kuntayhtiöiden rönsyilevä ja epäreilu yritystoiminta haittaa talouskasvua ja vääristää markkinoiden toimintaa.

Elinkeinoelämän keskusliittoa (EK), Perheyritysten liittoa, Keskuskauppakamaria ja Suomen Yrittäjiä risoo erityisesti se, että kunnilla on mahdollisuus kiertää hankintalakia ja ostaa omistamiltaan yhtiöiltä tuotteita ja palveluita ilman kilpailutusta.

Järjestöt esittävät, että kuntien mahdollisuuksia toimia markkinoilla tulee kaventaa, eikä kunnilla tule olla mahdollisuutta tehdä hankintoja omilta yhtiöiltään ilman kilpailutusta.

– Pitäisi arvioida tarkasti, minkälaista yritystoimintaa kuntien on tarkoituksenmukaista harjoittaa. Jos kunnat päättävät toimia markkinoilla, tulisi kilpailuneutraliteetista huolehtia, sanoo EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies tiedotteessa.

Tuoreen  raportin mukaan kunnat harjoittavat laajaa elinkeinotoimintaa eri puolilla maata. Suomessa oli vuonna 2018 yli 2 100 kuntayhtiötä.

Monessa paikassa kunnallinen yhtiö on ainoa markkinoilla

Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen huomauttaa, että kunnilla tulee olla eräissä tapauksissa mahdollisuus tehdä hankintoja omilta yhtiöiltään ilman kilpailutusta.

– Monessa paikassa kunnallinen yhtiö on itse asiassa ainoa yhtiö, joka toimii markkinoilla, Karhunen sanoo.

Hänen mukaansa jokaisen kunnan pitää toimia vastuullisesti. Selkeät pelisäännöt ovat olemassa, milloin pitää kilpailuttaa.

Aiemmin kunnat hoitivat toiminnan itse. Lakiin on kuitenkin tullut yhtiöittämisvelvoite. Kaikki toiminnot, jotka vähänkin toimivat markkinoilla, on pitänyt yhtiöittää.

– Kunta voi ostaa palveluja omassa määräysvallassaan olevilta yhtiöiltä silloin, kun yhtiö ei myy markkinoille palvelujaan kymmentä prosenttia enemmän omasta liikevaihdostaan. Karhunen kertoo.