Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Huumeiden kauppapaikkana toimineen Sipulikanavan perustajan tuomio koveni hovissa – neljä vuotta vankeutta

Helsingin hovioikeus on tuominnut huumeiden kauppapaikkana toimineen Sipulikanava-sivuston perustajan ja ylläpitäjän neljän vuoden vankeuteen avunannosta lukuisiin huumausainerikoksiin. Ensisijainen syyte törkeästä huumausainerikoksesta hylättiin.

Tuomio tuli avunannosta 18 törkeään huumausainerikokseen ja 12 huumausainerikokseen.

Hovioikeus piti Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden viime vuonna antaman tuomion pääosin voimassa. Käräjillä Kim Hjalmar Holvialan, 47, tuomio oli kolme vuotta ja neljä kuukautta vankeutta avunannosta seitsemään törkeään huumausainerikokseen ja 11 huumausainerikokseen.

Hovioikeus katsoi, että mies oli Sipulikanavaa ylläpitäessään edistänyt sen kautta käytyä laajamittaista huumekauppaa. Oikeus ei kuitenkaan pitänyt miehen menettelyä huumeiden välittämisenä.

Mies ei ollut itse hyötynyt taloudellisesti syytteessä kuvatuista huumekaupoista.

– Ylläpitäessään Sipulikanavaa ja ryhtyessään sen käytettävyyttä parantaviin toimenpiteisiin vastaaja oli kuitenkin edistänyt Sipulikanavan kautta käytyä laajamittaista huumausainekauppaa. Vastaajan menettelyä ei voitu pitää rikoslaissa tarkoitetulla tavalla huumausaineiden välittämisenä, mutta vastaajan katsottiin kuitenkin rangaistavalla tavalla edistäneen niitä huumausainekauppoja, jotka oli näytetty tehdyiksi Sipulikanavan kautta, oikeuden tiedotteessa sanotaan.

Syyttäjä piti huumeiden välittämisenä

Hovioikeus äänesti ratkaisusta. Yksi kolmesta hovioikeudenneuvoksesta katsoi, että kyse oli huumeiden välittämisestä ja että mies syyllistyi törkeään huumausainerikokseen.

Käräjätuomiosta olivat valittaneet sekä syytetty että syyttäjä. Mies vaati kaikkien syytteiden hylkäämistä ja syyttäjä puolestaan miehen tuomitsemista ensisijaisesti törkeästä huumausainerikoksesta. Syyttäjä katsoi, että miehen toiminnassa oli ollut kysymys huumausaineiden välittämisestä.

Sipulikanava-sivusto toimi Tor-verkossa vuosina 2014–2017.