Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinto Terhi Kokkosen esikoisromaanille

Perinteisen Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon sai torstaina Terhi Kokkonen esikoisromaanistaan Rajamaa (Otava). Palkinto myönnetään vuoden parhaalle suomeksi kirjoitetulle kaunokirjalliselle esikoisteokselle.

Palkinto on arvoltaan 15 000 euroa. Voittajan valitsee kuusijäseninen raati.

Kokkonen on vuonna 1974 syntynyt helsinkiläinen muusikko ja dramaturgi, joka muistetaan erityisesti Ultra Bra- ja Scandinavian Music Group -yhtyeistä.

Palkintoperusteiden mukaan tiivis ja moniulotteinen romaani käynnistyy kuin psykologinen jännitysnäytelmä, mutta rikkoo pian kaikki odotukset siitä, mitä ihmisten välillä ja heidän tajunnassaan tapahtuu. Sivuhenkilöitä myöten rikkaassa ja psykologisesti tarkassa kuvauksessa ihmiset voivat olla kummallisia, irvokkaita sekä samaan aikaan äärettömän tavallisia, raati kuvaili.

"Kaivosta pääsee kirjoittamalla"

Kokkonen sanoi palkintopuheessaan kirjoittavansa, koska ei ole erityisen hyvä puhumaan.

– Kirjoittaminen tuntuu siltä, kuin juoksisi kerrostalon katolla alasti tai siltä, kuin istuisi kaivon pohjalla yksin. Se on riemua, jonka aikana ehtii aavistaa, että hetken kuolemattomuuden tunnetta seuraa epäilys ja häpeä, kirjailija sanoi HS-tv:n haastattelussa

– Ainoa tapa päästä kaivosta on kirjoittaa lisää. Voisi olettaa, että löytyy parempia tapoja kurottaa kohti muita, mutta ei löydy, Kokkonen kiteytti.

Kokkonen ei lähtenyt analysoimaan sitä, miksi hänet palkittiin.

– Minulla ei voi lopulta olla aavistustakaan siitä, miksi kirjani tänään palkitaan. Kirjoittaminen on antautumista sattumanvaraisuudelle. Jos itsensä epäily synnyttää häpeää, joskus sitä voi synnyttää myös palkinnon saaminen. Olen kuitenkin päättänyt tänään vain olla kiitollinen ja iloita.

Toiseksi kilpailussa sijoittui kaksi teosta: Marko Järvikallaksen novellikokoelma Mihin täällä voi mennä (Siltala) sekä Milja Sarkolan romaani Pääomani (Teos).

Neljänneksi sijoittui Janne Saarakkalan romaani Sen pituinen se (Like).

Vuonna 2020 ilmestyi 80 suomenkielistä esikoisteosta, joista raati valikoi loppukilpailuun kymmenen. Kisa oli raadin mukaan tänä vuonna poikkeuksellisen kovatasoinen.

Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinto myönnettiin ensimmäisen kerran vuonna 1995. Tunnustus jatkaa vuosina 1964–1994 myönnetyn J.H. Erkon palkinnon perinnettä.