Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Talouselämä: Veronmaksajien tuella voi ostaa itselleen luksusasuntoja – miten olisi 850 000 euron huoneisto, jossa on kattoterassi ja kaksi kylpyhuonetta?

Talouselämä pyysi Helsingin kaupungilta listauksen kalleimmista hitas-asunnoista, jotka ovat olleet kaupan vuoden 2018 alusta.

Listauksessa oli suuri määrä asuntoja, joiden velaton hinta on päälle 600 000 euroa.

Mielenkiintoiseksi nämä kohteet tekee se, että ne kaikki ovat hitas-järjestelmän asuntoja. Järjestelmän tarkoituksena on, että sen piirissä olevien asuntojen hinnat alittavat markkinahinnat.

”Hitasin tarkoituksena on tarjota asunnon ostajille kohtuuhintaisia omistusasuntoja ja myös valvoa, että asunnot pysyvät kohtuuhintaisina”, kerrotaan Helsingin kaupungin hitas-esittelyssä.

Järjestelmä toimii helsinkiläisten veronmaksajien kustannuksella, koska Helsingin kaupunki antaa alennusta hitas-taloyhtiöiden tonttivuokriin.

Talouselämä kertoo, että omistusasumista tukeva järjestelmä on saanut kovaa arvostelua muun muassa siksi, että joukko asuntosijoittajia on haalinut itselleen suuren määrän hitas-asuntoja, joita he ovat vuokranneet eteenpäin.

Kyseessä voi olla kannattavakin kuvio, kun hitas-järjestelmän ansiosta voi olla mahdollista hankkia asunto alle markkinahinnan ja vuokrata se eteenpäin markkinahintaan.

Helsingin kunnallispoliitikkojen lausuntojen perusteella järjestelmä aiotaan lopettaa tai ainakin siihen tehdään muutoksia.