Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruotsi rajoittaa kokoontumiset 8 henkilöön koronan vuoksi

Ruotsissa hallitus ryhtyy entistä kovempiin toimiin koronavirusepidemian leviämistä vastaan. Pääministeri Stefan Löfven kertoi maanantaina, että kaikki yli kahdeksan henkilön tilaisuudet ja julkiset kokoontumiset kielletään. Koulut ja ravintolat pysyvät auki, mutta kuhunkin ravintolapöytään saa ottaa korkeintaan kahdeksan asiakasta.

Kyseessä on järjestyslakiin perustuva kielto, ei suositus tai ohje. Rajoitus alkaa 24. marraskuuta ja on aluksi voimassa neljä viikkoa.

Nyt voimassa olevalla rajoituksella on kielletty yli 50 ihmisen tilaisuudet. Jos ihmiset voivat istua ja pitää riittävät turvavälit, rajoitus on 300 ihmistä.

Löfvenin mukaan kielto on raju mutta välttämätön. Hän vetosi tiedotustilaisuudessa kansalaisiin, jotta nämä tarvittaessa muuttaisivat omaa käyttäytymistään.

– Tämä on koettelemusten aikaa. Sinun ja minun valintani jokaisena päivänä, tuntina ja hetkenä ratkaisee nyt sen, kuinka me tästä selviämme. Tee oikeita päätöksiä, itsesi, yhteiskunnan ja Ruotsin vuoksi, Löfven sanoi.

Sosiaaliministeri Lena Hallengrenin mukaan uusia määräyksiä tarvitaan, koska aiemmat suositukset ja ohjeet eivät ole – toisin kuin keväällä – muuttaneet ihmisten käytöstä.

Viime viikolla Ruotsin hallitus ilmoitti aikarajoituksista alkoholin anniskeluun marraskuun 20. päivästä alkaen. Mediatietojen mukaan monet baarit olivat viime viikonloppuna täpötäysiä.

Ruotsissa ei maanantaisin tiedoteta uusista koronatartuntojen tai -kuolemien määrästä. Viime viikon lopulla päivittäisten tartuntojen määrä nousi jo lähes 6 000:een ja uusia kuolemiakin kirjattiin yli 40 vuorokaudessa.

Koronatoimien aloitus takkuaa USA:ssa

Eniten koronatartuntoja maailmassa on todettu Yhdysvalloissa, jossa tartunnat ylittivät sunnuntaina 11 miljoonan murheellisen rajapyykin. Tartuntojen määrä on lisääntynyt viikon aikana maassa yli miljoonalla.

Maan monet osavaltiot ovat tiukentaneet rajoituksiaan koronapandemian yhä pahentuessa ja sairaalapaikkojen täyttyessä koronapotilaista, kertoo Washington Post.

Tiukennuksia on tehty muun muassa pääkaupunki Washingtonissa, jossa ravintoloiden ja baarien toimintaa on rajattu ja kokoontumiset rajattu ulkotiloissakin viiteen henkeen.

Uusia tartuntoja maailmalla ennätysmäärä

Maailmassa todettiin viikonloppuna ennätysmäärä uusia koronatartuntoja päivässä, kertoo Maailman terveysjärjestö WHO.

Lauantaina koko maailmassa todettiin lähes 670 000 uutta tartuntaa, mikä on korkein lukema tähän mennessä uusissa päivittäisissä tartuntamäärissä. Yhteensä maailmassa on kirjattu reilut 53,7 miljoonaa tartuntaa.

Koronavirukseen liittyvään tautiin on kuollut yli 1,3 miljoonaa ihmistä.

WHO:n pääjohtajan Tedros Adhanom Ghebreyesusin mukaan viruksen saamiseksi kuriin on vielä pitkä tie.

– Yksikään maa ei voi sanoa, etteikö niillä olisi vielä opittavana asioita koronaviruksesta, hän sanoi.