Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielenosoituksissa vaadittu sekä ääntenlaskennan jatkamista että lopettamista – Arizonassa Trumpin kannattajat kokoontuivat ääntenlaskupaikan ulkopuolelle

Yhdysvalloissa ihmiset ovat kokoontuneet kaduille eri puolilla maata vaatimaan presidentinvaalien ääntenlaskun jatkamista sen jälkeen, kun istuvan presidentin Donald Trumpin kampanjatiimi on vaatinut sen lopettamista useissa vaa'ankieliosavaltioissa. Ääntenlaskun jatkamista ovat vaatineet erityisesti demokraattien kannattajat.

Arizonan Phoenixissa kaduilla ovat kuitenkin olleet Trumpin kannattajat, Guardian -lehti kertoo. Sen mukaan mielenosoittajat parjasivat esimerkiksi Fox Newsiä, joka on ennustanut demokraattien Joe Bidenille voittoa osavaltiossa. Ääntenlasku on Arizonassa yhä kesken, ja osa suurista medioista ei ole vielä antanut siitä tulosennustetta.

Yleensä Fox Newsiä on pidetty Trumpille myötämielisenä mediana.

Washington Postin mukaan Phoenixissa oli liikkeellä kymmeniä Trump-mielisiä protestoijia. Yksi mielenosoittajista sanoi, että kyse on reilujen ja rehellisten vaalien puolustamisesta, lehti kertoo.

Useat eri mediat ovat kertoneet mielenosoittajien kokoontuneen Arizonassa ääntenlaskupaikan ulkopuolelle ja esimerkiksi laulaneen Village Peoplen Y.M.C.A.-kappaletta, jota käytettiin myös Trumpin kampanjavideolla. Guardianin mukaan paikalliset toimittajat ovat kertoneet joidenkin mielenosoittajien olleen aseistautuneita, ja paikalle on tullut turvallisuusviranomaisia. Paikalla olleet toimittajat ovat raportoineet, että heidät on saatettu ulos tilasta turvallisuussyistä.

Guardianin mukaan Trumpin kampanjatiimi suhtautuu ristiriitaisesti ääntenlaskun jatkamiseen eri osavaltioissa. Arizonassa, jossa Bidenin johto on kaventumassa, ääntenlaskua pitäisi kampanjan mukaan jatkaa. Osavaltioissa, joissa Bidenin äänimäärä uhkaa Trumpin johtoasemaa, lasku puolestaan halutaan lopettaa.

Tiellä satoja mielenosoittajia

Mielenosoituksia ääntenlaskun jatkamisen puolesta on ollut muun muassa Texasin Dallasissa, Oregonin Portlandissa ja Michiganin Detroitissa, jossa liikkeellä oli oikeistohenkisiä koronavirusrajoitusten vastustajia, Guardian kertoo.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Portlandissa myöhään keskiviikkona paikallista aikaa joukko Trumpia vastustavia mielenosoittajia rikkoi kauppojen ikkunoita. Viranomaiset puuttuivat tilanteeseen ja useita ihmisiä otettiin kiinni.

Aiemmin samana iltana Trumpin vastustajat järjestivät Portlandissa rauhallisesti sujuneen mielenosoituksen.

Washington Post puolestaan kertoo mielenosoittajien katkaisseen valtatie 94:n liikenteen Minnesotan Minneapolisissa myöhään keskiviikkona paikallista aikaa.

Lehden mukaan liikkeellä oli satoja Trumpia vastustavia mielenosoittajia, jotka olivat huolissaan myös siitä, että edes Bidenin voitto ei toisi kaivattuja muutoksia. Kokoontumisen taustalla oli esimerkiksi ammattiliittojen sekä rasismia vastustavan Black Lives Matter -liikkeen aktiiveja.

Paikallisen Fox 9 -kanavan mukaan osavaltion poliisi sanoi alkavansa pidättää valtatielle kerääntyneitä ihmisiä.

Jo viisi kuukautta jatkunut laaja Black Lives Matter -liikehdintä sai alkunsa juuri Minneapolisissa, kun musta George Floyd kuoli poliisin pidättäessä häntä toukokuun lopulla.

Laajoja Trumpia vastustavia mielenosoituksia on ollut myös muun muassa Washingtonissa.