Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutissuomalainen: Asuntolainojen koronalyhennysvapaita ei ole tarjolla enää juuri missään pankissa

Useimmat pankit ovat lakanneet myöntämästä maksuttomia asuntolainojen lyhennysvapaita koronakriisin perusteella, kertoo Uutissuomalainen. Keväällä lyhennysvapaita haettiin useiden satojen miljoonien eurojen edestä, mutta pankkien mukaan kysyntä on nyt palautunut normaaliksi.

Nyt kahdeksasta suurimmasta asuntolainoittajasta vain Danske Bank tarjoaa mahdollisuutta asunto- tai sijoitusasuntolainan enintään puolen vuoden mittaiseen lyhennysvapaaseen, jos tarve liittyy koronaan.

Nordeassa voi myös saada lyhennysvapaata omalla ilmoituksella ja maksutta, mutta se perustuu pankin asuntolainoihin yleisesti kuuluvaan jousto-ominaisuuteen.

Asuntolainamarkkinoiden suurin toimija on liki 40 prosentin osuudella OP , joka tarjosi maksuttomia lyhennysvapaita maalis-syyskuussa 12 kuukauden ajaksi. OP:n mukaan se myönsi maaliskuusta alkaen lyhennysvapaita yli 120 000 kotitalouteen, joille jäi noin 300 miljoonaa euroa muuhun käyttöön. Nordea ei julkistanut lukujaan.

Normaalisti pankit perivät lyhennysvapaista maksun, joka vaihtelee noin sadasta muutamaan sataan euroon. Lyhennysvapaan aikana pankille maksetaan lainan korot ja kulut, mutta lainaa ei lyhennetä.

Suomen Pankin tilaston mukaan asuntolainakanta oli syyskuun lopulla 102,5 miljardia euroa.