Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nokian Renkaiden epäillyissä arvopaperimarkkinarikoksissa syytteet kymmenelle – yhtiön mukaan kaikki kiistävät

Nokian Renkaisiin liittyvissä epäillyissä arvopaperimarkkinarikoksissa on nostettu syytteet kymmentä ihmistä vastaan. Helsingin käräjäoikeuden mukaan jutun päärikosnimike on törkeä sisäpiirintiedon väärinkäyttö. Syytteet on nostettu keskiviikkona.

Nokian Renkaat kertoi tiedotteessaan, että kuusi yhtiön hallituksessa ja toimitusjohtajana vuosina 2015–2016 toiminutta ihmistä on saanut syytteen arvopaperimarkkinoita koskevasta tiedottamisrikoksesta.

Yhtiö täydensi tietoja myöhemmin ja lisäsi, että syytteen saaneiden joukossa ovat myös nykyiset hallitusjäsenet Raimo Lind ja Inka Mero. Syytteet eivät Nokian Renkaiden mukaan vaikuta yhtiön hallitustyöskentelyyn.

Syytteen saanut entinen toimitusjohtaja on nykyään Caverionin toimitusjohtajana työskentelevä Ari Lehtoranta. Caverion ilmoitti, ettei asia liity mitenkään Lehtorannan toimintaan nykyisessä tehtävässä ja että hän nauttii yhtiön hallituksen täyttä luottamusta.

Lisäksi syytteen sisäpiirintiedon väärinkäytöstä on saanut neljä ihmistä, jotka työskentelivät Nokian Renkaiden palveluksessa vuonna 2015, Nokian Renkaat kertoi.

Yhtiön mukaan syyttäjä vaatii sille jopa 850 000 euron yhteisösakkoa. Kaikki syytteen saaneet kiistävät syyllistyneensä rikokseen, tiedotteessa sanotaan.

STT ei torstaina tavoittanut jutun syyttäjää.

Rikosepäily liittyy lehdissä julkaistuihin rengastesteihin

Epäillyt rikokset liittyvät Nokian Renkaiden valmistamiin renkaisiin ja lehdissä julkaistuihin rengastesteihin. Yhtiö kärähti vuonna 2016 siitä, että se oli toimittanut lehtien rengastesteihin erikseen valmistettuja renkaita.

Finanssivalvonta teki asiasta tutkintapyynnön keskusrikospoliisille (KRP) keväällä 2017. Nokian Renkaiden mukaan kyse ei kuitenkaan ole rengastesteihin liittyvistä asioista vaan epäillystä sisäpiirikaupasta.

KRP on kommentoinut tutkintaa niukasti. Myöskään Finanssivalvonta ei ole halunnut kertoa asiasta tarkemmin.

Helmikuussa 2018 Nokian Renkaiden silloinen toimitusjohtaja Hille Korhonen sanoi, että säädöksiä on noudatettu.

– Nokian Renkaat on sitä mieltä, että kaikkia säädöksiä on noudatettu ja asiassa ei ole mitään rikosta tapahtunut. Tietenkin on hyvä, että asiat selvitetään perin pohjin, mutta tarkempaa tietoa emme voi tällä hetkellä antaa.

Korhonen on yksi syytteen saaneista.