Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvallat tuomitsi Nigerian voimatoimet mielenosoittajia kohtaan

Yhdysvallat on tuominnut Nigerian turvallisuusjoukkojen voimatoimet mielenosoittajia kohtaan. Turvallisuusjoukot ampuivat 12 aseetonta mielenosoittajaa Nigerian suurimmassa kaupungissa Lagosissa tiistaina. Pari viikkoa jatkuneissa mielenosoituksissa on kuollut kaikkiaan ainakin 56 ihmistä.

Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeo vaati välitöntä tutkimusta turvallisuusjoukkojen voimankäytöstä. Lisäksi Pompeon mielestä asianosaiset on saatettava vastuuseen Nigerian lakien mukaan.

– Oikeus kokoontua rauhanomaisiin mielenosoituksiin ja sananvapaus ovat olennaisia ihmisoikeuksia sekä demokratian perusperiaatteita, Pompeo sanoi.

Yhdysvaltojen ulkoministeriön korkean tason delegaatio tapasi torstaina Nigerian varapresidentin Yemi Osinbajon maan pääkaupungissa Abujassa. Tapaaminen oli suunniteltu jo kauan aikaa sitten. Delegaatioon kuuluva Morgan Ortagus oli tapaamisen yhteydessä toistanut Pompeon viestin.

Nigerian armeija on väittänyt valeuutisiksi tietoja, joiden mukaan turvallisuusjoukot olisivat avanneet tulen mielenosoittajia kohtaan.

Nigerian presidentti varoitti heikentämästä turvallisuustilannetta - ei maininnut tiistain verilöylyä lainkaan

Nigerian presidentti Muhammadu Buhari varoitti mielenosoittajia heikentämästä kansallista turvallisuustilannetta.

– Tällaista ei suvaita missään olosuhteissa, Buhari sanoi.

Buhari kommentoi mielenosoituksia ensimmäisen kerran sen jälkeen, kun 12 mielenosoittajaa oli saanut surmansa turvallisuusjoukkojen ampumina tiistaina. Buhari ei kuitenkaan kommentoinut tiistain verilöylyä sanallakaan lausunnossaan.

77-vuotias presidentti kehotti mielenosoittajia lopettamaan protestit ja luottamaan hallituksen kykyyn löytää ratkaisu ongelmiin.

– Teidän viestinne on kuultu ja nyt on meidän vuoromme vastata, Buhari sanoi.

Buharin puhe herätti välittömästi verkkokeskusteluissa lisää ärtymystä, ja se tuskin vähentää mielenosoittajien tyytymättömyyttä.

Nigeriassa on parin viikon ajan osoitettu mieltä poliisin väkivaltaa vastaan. Protestit suuntautuivat aluksi vihattua poliisin erikoisyksikköä vastaan, mutta ne eivät ole loppuneet, vaikka yksikkö lakkautettiin.

Ulkonaliikkumiskiellon luultiin jo rauhoittaneen Lagosin tilanteen, kunnes levottomuudet alkoivat torstaina jälleen. Päivän aikana kaupungilla kuului laukauksia, kauppoja ryöstettiin ja vankila sytytettiin tuleen.

Nigeria on Afrikan väkirikkain valtio yli 200 miljoonalla asukkaalla. Lisäksi Nigeria on Afrikan talousmahti ja merkittävä öljytuottajavaltio.