Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Huumeiden käyttö väheni loppukeväästä, mutta jatkoi kesällä taas kasvuaan, kertoo THL:n jätevesitutkimus

Huumeiden ja etenkin amfetamiinin käyttö jatkaa Suomessa kasvuaan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreen jätevesitutkimuksen mukaan amfetamiinia käytetään Suomessa enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Jätevesitutkimuksen näytteet kerättiin 11.–17. maaliskuuta ja touko–kesäkuun vaihteessa. Loppukevään mittauksessa näkyy THL:n mukaan selvä lasku huumeidenkäytössä Oulussa, Rovaniemellä ja Ahvenanmaalla. THL:n mukaan matkailun rajoitukset ja ylipäänsä huumeiden tarjonnan heikkeneminen saattoivat vähentää huumeiden saatavuutta alueellisesti. Tarkkaa tietoa notkahduksen syistä ei kuitenkaan ole.

HS-gallup: SDP jatkaa Suomen suosituimpana puolueena

Pääministeripuolue SDP jatkaa Suomen suosituimpana puolueena 20,9 prosentin kannatuksella, selviää Helsingin Sanomien teettämästä tuoreesta kannatusmittauksesta.

Toiseksi suosituin puolue on opposition perussuomalaiset, jota äänestäisi 19,9 prosenttia vastaajista. Kokoomusta kannattaa 16,8 prosenttia vastaajista.

Hallituspuolueista keskustaa kannattaa 11,2 prosenttia vastaajista ja vihreitä 11,0 prosenttia.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen puolueita äänestäisi lehden mukaan 55,3 prosenttia vastaajista. Kuukautta aiemmin vastaava luku oli 55,5 prosenttia.

Mittauksen toteutti Kantar TNS, ja siihen osallistui lähes 2 700 ihmistä. Virhemarginaali on isoimmilla puolueilla noin 2,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Influenssarokotteita jaetaan tänä vuonna ajanvarauksella

Kausi-influenssan kausi on alkamassa, ja rokottaminen influenssaa vastaan on jo käynnissä. Korona-aika tuo kuitenkin rajoitteita. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL suosittelee, että rokotukset hoidetaan ajanvarauksella tai ainakin niin, että turvavälejä voidaan noudattaa.

Aiempien vuosien kaltaisia massatapahtumia, joissa vanhukset ja muut riskiryhmäläiset jonottavat samoissa tiloissa, ei tänä vuonna nähdä.

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek sanoo, että rokotuksen ottaminen on tärkeää, vaikka koronatoimet todennäköisesti rajoittavat myös kausi-influenssan leviämistä. Kevään kokemukset osoittavat, että jos ihminen saa molemmat taudit samanaikaisesti, on taudinkuva erittäin vakava.

Uutissuomalainen: Kaupunkien välillä isoja eroja sote-asiakasmaksujen huojennuksissa vähävaraisille

Suomen suurimpien kaupunkien välillä on isoja eroja siinä, miten ne huojentavat sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuja vähävaraisille, kertoo Uutissuomalainen. Se selvitti asiakasmaksujen huojennuskäytäntöjä sähköpostikyselyllä, joka lähettiin 15 suurimmalle kaupungille.

Uutissuomalaisen mukaan isoja eroja on esimerkiksi siinä, minkä verran kaupunki tai kuntayhtymä on alentanut tai jättänyt perimättä asiakasmaksuja.

Nykyinen laki velvoittaa kuntia olemaan perimättä tai alentamaan tiettyjä maksuja, jos kuntalaisella ei ole niihin varaa.

Hallituksen esitys uudeksi asiakasmaksulaiksi annettiin eduskunnalle syyskuussa, ja sen on määrä tulla voimaan ensi vuoden heinäkuussa.

Yhdysvalloissa senaatti äänestää uudesta korkeimmat oikeuden tuomarista ensi maanantaina

Yhdysvalloissa kiistelty korkeimman oikeuden tuomarinimitys on tulossa senaatin äänestykseen ensi maanantaina, vain noin viikkoa ennen maan presidentinvaaleja.

Senaatin enemmistöjohtaja, republikaanien Mitch McConnell kertoi äänestysaikataulusta medialle tiistaina paikallista aikaa. Republikaaneilla on senaatissa enemmistö, joten presidentti Donald Trumpin nimitysehdotuksen odotetaan menevän läpi.

Trumpin ehdokas korkeimman oikeuden tuomariksi on konservatiivinen Amy Coney Barrett. Paikka 9-jäsenisessä tuomioistuimessa vapautui, kun liberaalituomari Ruth Bader Ginsburg kuoli syyskuussa.

Demokraatit ovat vaatineet, että paikka täytetään vasta presidentinvaalien jälkeen. (Lähde: AFP)

Nigeriassa turvallisuusjoukkojen kerrotaan surmanneen useita mielenosoittajia

Nigeriassa turvallisuusjoukkojen kerrotaan surmanneen useita mielenosoittajia maan pääkaupungissa Lagosissa. Kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö Amnesty kertoo saaneensa "uskottavia mutta järkyttäviä" todisteita tapahtumista. Silminnäkijöiden mukaan joukot olivat ampuneet mielenosoittajia kohti.

Amnesty kertoo selvittävänsä yhä, kuinka moni kuoli mielenosoituksessa. Silminnäkijä kertoi Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle noin 20 kuolleesta ja ainakin 50 haavoittuneesta.

Mielenosoitukset, joissa on vastustettu nyt jo lakkautettua poliisiyksikköä, ovat jatkuneet kaksi viikkoa. (Lähde: AFP)

Nasa: OSIRIS-REx-luotain kosketti muutaman sekunnin ajan asteroidi Bennun pintaa

Avaruusluotain OSIRIS-REx on onnistuneesti koskettanut asteroidi Bennun pintaa, kertoo Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallintovirasto Nasa. Sen mukaan kosketus kesti 16 sekuntia.

OSIRIS-REx keräsi kivi- ja tomunäytteitä asteroidin pinnalta. Kosketus tapahtui noin yhdeltä yöllä Suomen aikaa. Nasan mukaan vasta lähipäivinä selviää, saiko luotain kerättyä mukaansa riittävästi materiaalia.

Bennun sijainti avaruudessa on noin 334 miljoonan kilometrin päässä Maasta. OSIRIS-REx-luotain lähti matkaan vuonna 2016, ja se on kiertänyt läpimitaltaan noin 500-metristä Bennu-asteroidia jo parin vuoden ajan. (Lähde: AFP)

Netflixin uusien tilaajien määrä jäi alle ennustetun – yhtiön osake laskussa tulosjulkistuksen jälkeen

Suoratoistopalvelu Netflixin uusien tilaajien määrä jäi vuoden kolmannella neljänneksellä alle ennustetun. Yhtiön osake kääntyi jälkimarkkinoilla laskuun, kun se julkisti tuloksensa myöhään tiistaina Suomen aikaa.

Netflixin tilaajamäärä nousi alkuvuonna merkittävästi, kun koronaviruspandemiaan liittyvät rajoitustoimet sulkivat ihmiset koteihinsa eri puolilla maailmaa. Netflix on saanut tänä vuonna 28,1 miljoonaa uutta tilaajaa. Kolmannella neljänneksellä tilaajamäärä lisääntyi kuitenkin enää 2,2 miljoonalla, yhtiö kertoo tiedotteessa.

Yhteensä Netflixillä on noin 195 miljoonaa tilaajaa. (Lähde: AFP)

Jalkapallon Mestarien liigafinalisti PSG hävisi liiga-avauksessa kotonaan ManUlle

Jalkapallon Mestarien liigan viime kauden loppuottelija PSG on aloittanut Pariisissa uuden liigakauden 1–2-kotitappiolla Manchester Unitedia vastaan.

Englantilaisen ManUn vei avauspuoliajalla 1–0-johtoon rangaistuspotkusta Bruno Fernandes. Ranskalaisen PSG:n toisen puoliajan tasoitus 1–1:een oli ManUn Anthony Martialin oma maali.

ManUn 2–1-voitto-osuman laukoi 87. minuutilla Marcus Rashford.

Mestarien liigan kestomenestyjä Barcelona voitti kotikentällään unkarilaisen Ferencvarosin 5–1.