Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Ennusteet lupaavat Lappiin ensilunta – maanantaina lunta voi sataa paikoitellen etelässäkin, Ranskassa neljä ihmistä on pidätetty terrori-iskuksi kuvailtuun opettajan surmaan liittyen

Sääennusteet lupaavat Lappiin syksyn ensimmäisiä laajempia lumisateita. Pohjoiseen levisi luoteesta lumi- ja vesisadealue jo perjantain puolella, kertoo Ilmatieteen laitos.

Lauantaina lunta sataa etenkin Käsivarresta Itä-Lappiin yltävällä alueella, Ilmatieteen laitos ennustaa. Etelämpänä sade on päivällä pääosin vettä.

Forecan mukaan lauantaista maanantai-iltaan ulottuvalla jaksolla lunta voi sataa Keski-Lapista Koillismaan itäosaan 10–30 senttimetriä. Lunta tulee ajoittain pyryttämällä.

Maanantain vastaisen yön aikana lumisade voi yltää etelään asti, erityisesti maan lounaisosassa, Foreca ennustaa. Sen mukaan lumi- ja vesisateet heikentävät ajokeliä syyslomien meno- ja paluuliikenteessä lähipäivinä.

Uutissuomalainen: Harakka ei korottaisi bensiinin ja dieselin hintaa

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) sanoo Uutissuomalaiselle, ettei hän korottaisi bensiinin ja dieselin hintaa. Hän on tätä mieltä, vaikka ministeriön tilaaman selvityksen mukaan polttoaineiden hinnankorotus olisi yksi tehokkaimmista tavoista vähentää liikenteen päästöjä.

Harakan mukaan tarvitaan lukuisia muita toimenpiteitä, että bensiinin ja dieselin hintaa ei tarvitsisi nostaa.

Hallitusohjelmassa on asetettu tavoitteeksi, että kotimaan liikenteen kasvihuonepäästöt voitaisiin puolittaa vuoteen 2030 mennessä.

Tänään vietetään Asunnottomien yötä teemalla Oma koti hurjan kallis

Tänään vietetään vuosittaista Asunnottomien yötä. Tänä vuonna päivän teemana on Oma koti hurjan kallis.

Koronavirustilanteen vuoksi tapahtuma toteutetaan osin virtuaalisesti. Kansallismuseossa Helsingissä järjestetään muun muassa paneelikeskustelu ja puheenvuoroja, jotka striimataan verkkoon kaikkien saataville.

Lisäksi asunnottomuutta kokeville on järjestetty muun muassa ruokailua, vaatejakoa ja terveysneuvontaa eri puolilla Helsinkiä. Asumis- ja velkaneuvontaa on saatavilla sekä kasvotusten että verkossa.

Teemapäivää on vietetty vuodesta 2002 YK:n kansainvälisenä päivänä köyhyyden poistamiseksi.

Ranskassa neljä ihmistä on pidätetty terrori-iskuksi kuvailtuun opettajan surmaan liittyen

Ranskassa neljä ihmistä on pidätetty liittyen perjantaiseen veritekoon, jossa uhrilta oli katkaistu pää maan pääkaupungin Pariisin lähistöllä, kertoo oikeuslaitoslähde uutistoimisto AFP:lle. Yksi kiinni otetuista on alaikäinen.

Kiinni otetut ovat uutistoimiston mukaan sukua epäillylle hyökkääjälle, joka kuoli sen jälkeen, kun poliisi oli ampunut häntä.

Poliisin mukaan uhri oli historianopettaja, joka oli hiljattain näyttänyt luokassa profeetta Muhammadista tehtyjä pilapiirroksia. Hyökkäystä tutkitaan epäiltynä terroristijärjestöön liittyvänä murhana. (Lähde: AFP)

Macron kuvaili Pariisin lähistöllä tapahtunutta opettajan surmaa "islamistiseksi terrori-iskuksi"

Ranskan presidentti Emmanuel Macron kuvailee maassa perjantaina tapahtunutta opettajan surmaa islamistiseksi terrori-iskuksi. Presidentti otti raakaan surmaan kantaa perjantai-iltana lähellä tapahtumapaikkaa.

Terrorismitapauksia selvittävät syyttäjät kertoivat aiemmin tutkivansa Pariisin lähistöllä tapahtunutta hyökkäystä, jossa uhrilta oli katkaistu pää. Poliisin mukaan uhri oli historianopettaja, joka oli hiljattain näyttänyt luokassa profeetta Muhammadista tehtyjä pilapiirroksia.

Silmin nähden liikuttunut Macron sanoi koko kansakunnan olevan valmis puolustamaan opettajia. (Lähde: AFP)

Lähes kolmasosa ranskalaisista joutuu jättämään yöriennot väliin - suurkaupungeissa laajoja ulkonaliikkumiskieltoja

Ranskassa on otettu tänään käyttöön terveyshätätilan toimia, joihin kuuluu muun muassa laajoja, suurkaupunkeja koskevia ulkonaliikkumiskieltoja. Yölliset ulkonaliikkumiskiellot tulivat voimaan keskiyöllä Pariisissa ja muissa suurissa kaupungeissa.

Ulkonaliikkumiskiellon piirissä on noin 20 miljoonaa ihmistä eli noin 30 prosenttia Ranskan väestöstä. Liikkumisrajoitus on voimassa aina iltayhdeksästä aamukuuteen.

Huolta aiheuttaneiden koronatartuntamäärien vuoksi asetettujen rajoitusten on tarkoitus olla voimassa ainakin kuukauden ajan.

Maassa raportoitiin perjantaina yli 25 000 uutta tartuntaa. (Lähde: AFP)

Yhdysvaltain korkein oikeus käsittelee Trumpin suunnitelmat jättää paperittomat siirtolaiset väestönlaskennan ulkopuolelle

Yhdysvalloissa maan korkein oikeus aikoo ottaa käsittelyyn presidentti Donald Trumpin pyrkimykset jättää laittomasti maassa olevat siirtolaiset väestönlaskennan ulkopuolelle, kertovat muun muassa uutistoimisto AP ja Washington Post -lehti.

Washington Postin mukaan kolmesta tuomarista koostunut paneeli arvioi viime kuussa, että Trumpin heinäkuussa aiheesta antama muistio oli "valtaoikeuksien laitonta väärinkäyttöä".

AP kertoo, ettei maahanmuuttajia ole tuomarien mukaan ikinä aiemmin Yhdysvaltain historiassa jätetty väestönlaskennan ulkopuolelle.

Väestönlaskennan tuloksien perusteella päätetään muun muassa, kuinka monta edustajaa kukin osavaltio saa edustajainhuoneeseen.

Moody's laski Britannian luottoluokitusta, kertoi syyksi brexitin talousvaikutukset

Luottoluokittaja Moody's on laskenut pykälällä Britannian luottoluokitusta. Luokittajan mukaan syynä on Britannian heikentyvä taloustilanne, jota brexit entisestään huonontaa.

Britannian luokitus laski tasolta Aa2 tasolle Aa3, joka on luokituksen neljänneksi korkein taso. Luottoluokituksen näkymät Moody's kuitenkin muutti negatiivisista vakaiksi.

Edellisen kerran Moody's laski Britannian luokitusta syyskuussa 2017. Britannian taloudellinen vahvuus on tämän jälkeen heikentynyt, luokittaja arvioi. Sen mukaan maan talouskasvu on ollut merkitsevässä määrin odotettua heikompaa.

Myös koronaviruspandemia on iskenyt rajusti Britanniaan ja maan talouteen. (Lähde: AFP)