Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

KORJAUS: Kuolleeksi luullun irakilaismiehen tapaus syyteharkintaan tyttären ja tämän ex-puolison osalta – irakilaismies itse ja neljäs epäilty edelleen tavoittamatta

Keskusrikospoliisi (KRP) on saanut esitutkinnan osin valmiiksi kuolleeksi luullun irakilaismiehen tapauksessa.

Jutussa on kyse siitä, että Suomi sai EIT:ltä viime vuonna langettavan tuomion ihmisoikeussopimuksen rikkomisesta.

Maahanmuuttovirasto oli antanut miehelle kielteisen turvapaikkapäätöksen, eikä ratkaisu muuttunut hallinto-oikeudessa. Mies palasi vapaaehtoisesti Irakiin jo ennen kuin korkein hallinto-oikeus hylkäsi hänen valituslupahakemuksensa. Silloisten tietojen mukaan mies surmattiin pian paluunsa jälkeen.

EIT:n mukaan Suomen ratkaisu irakilaismiehen tapauksessa rikkoi ihmisoikeussopimusta. Sittemmin selvisi, että mies onkin elossa, ja KRP aloitti asiasta esitutkinnan.

Esitutkinta on nyt valmistunut ja asia siirtyy syyteharkintaan kuolleeksi väitetyn miehen tyttären ja tämän entisen puolison osalta. Vuonna 1996 syntynyt tytär oli se, joka aikoinaan teki valituksen EIT:hen.

Kuolleeksi luullun miehen uskotaan olevan yhä Irakissa

Tuomiossaan EIT määräsi Suomen valtion maksamaan tyttärelle 20 000 euroa vahingonkorvauksia ja 4 500 euroa oikeudenkäyntikuluja. Korvauksia ei kuitenkaan ehditty maksaa ennen kuin KRP aloitti rikostutkinnan.

KRP:n tutkinnanjohtaja Jan Aarnisalo kertoi STT:lle, että tytärtä ja tämän ex-puolisoa epäillään törkeistä väärennöksistä ja törkeistä petoksista. Lisäksi naista epäillään perättömästä lausumasta viranomaismenettelyssä. Kaksikko oli esitutkinnan aikana vangittuina, mutta heidät on sittemmin päästetty vapaiksi.

Lisäksi jutussa ovat edelleen epäiltyinä kuolleeksi väitetty, vuonna 1971 syntynyt mies itse sekä toinen nainen, joka Ylen tietojen mukaan on miehen vaimo. KRP:n mukaan he ovat tiettävästi Irakissa.

– Meillä on Irakiin oikeusapupyyntö edelleen vetämässä, mutta koronaviruspandemian takia siellä on ollut kaikki jäissä, Aarnisalo kertoi.

Esitutkinnassa kuulusteltiin myös kahta Ruotsissa asuvaa ihmistä, mutta heitä ei enää epäillä rikoksista.

Suomi voi hakea EIT:n tuomion uudelleentarkastelua. Ulkoministeriöstä on aiemmin kerrottu, että siihen ryhdytään vasta sitten, jos rikosepäilyt johtavat lainvoimaiseen tuomioon Suomessa.

---

Juttu perjantailta 9.10.

Korjattu 10.10. klo 14.13: Suomi ei karkottanut irakilaismiestä. Maahanmuuttovirasto oli antanut miehelle kielteisen turvapaikkapäätöksen ja tämä palasi vapaaehtoisesti Irakiin jo ennen kuin korkein hallinto-oikeus hylkäsi hänen valituslupahakemuksensa.